e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na prodloužený víkend 28. dubna až 1. května

publikováno: 26.4.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend, prodloužený o prvomájové pondělí, bude samozřejmě patřit hlavně svátku čarodějnic, vyrazit můžete ale i do prvomájového průvodu. Přidáme také Valdštejnské slavnosti, vinné trhy, výstavu bonsají či sraz veteránů a spoustu dalších tipů pro velké i malé.

Den stromů
Už ve čtvrtek 27. dubna můžete oslavit Den stromů dendrologickou procházkou, kterou pořádá Oblastní muzeum a galerie v Mostě. Botanik Vít Joza vás vezme do areálu bílinské Kyselky a vyprávět bude o planě rostoucích i pěstovaným dřevinám tohoto lázeňského parku. Sraz je před budovou stáčírny u železničního přejezdu v 16,00 hodin.

Startuje Agaraton
Ohřecká osmička, turisticko-sportovní seriál Destinační agentury Dolní Poohří, se po třetím ročníku dočká změny. V tomto roce ji vystřídá nový šestidílný seriál výletů pro pěší, běžce i cyklisty s názvem Agaraton. Vydat se můžete napříč Poohřím po stopách Keltů už tuto sobotu 29. dubna, kdy startuje první etapa v Perštejně. Více se dozvíte v článku Oblíbenou Ohřeckou osmičku letos střídá Agaraton, otevře se i cyklistům

Čarodějnice
Čarodejnický rej v letním kině v Žatci vypukne v neděli 30. dubna v 16,00 hodin. Připraven je tanec a soutěž o nej čarodějnici, zábavný program a hry žateckých spolků a také upálení čarodějnice. Program končí v devět večer a vstup je zdarma.
Město Dubí připravuje na 30. dubna čarodějnickou cestu pro děti. Start je ve sportovní hale Rudolfova Huť ve 14,00 hodin, následovat bude zapálení hranice s čarodějnicí a hudební produkce.
V Klášterci nad Ohří se pálení odehraje v areálu letního kina v neděli od 15,00 hodin. Program připravuje hudební divadlo Hnedle Vedle, zahraje country kapela Makovec. Pro děti i dospělé budou připraveny soutěže a samozřejmě opékání buřtů.
Soutěžní trasa za zakletou truhlou je připravena pro děti v Oseku. Akce se koná v neděli od 14,00 do 17,30 hodin na koupališti, v programu je i soutěž o nejorginálnější kostým a kouzelnická show.
Středisko volného času v Mostě pořádá pro děti odpoledne plné soutěží a trakcí na zahradě v neděli 30. dubna od 16,00 hodin.
Ropácké čarodějnice pořádají fanoušci litvínovského hokeje v neděli 30. dubna od 15,00 hodin na Loučkách v Litvínově.
Hasiči a TJ Sokol Nová Ves v Horách zvou 30. dubna od 15,00 hodin na pálení čarodějnic a stavění Máje. Připraveny soutěže pro děti a stánek s občerstvením.
Na lounském výstavišti se konají čarodějnické oslavy v neděli od 14,00 do 19,30 hodin. Připraven lunapark, hudba, soutěže pro děti, rej čarodějnic a vatra.

Valdštejnská slavnost
Tradiční prvomájová Valdštejnská slavnosti začne už v neděli 30. dubna oslavami studentského majálesu. V pondělí 1. května pak Litvínov zažije historický průvod, přivítání rodiny Valdštejnů na zámku a rytířský turnaj ve Voigtových sadech. V zámeckém parku bude probíhat jarmark a také uvidíte hasičskou techniku a poslechnete si koncerty. Podrobný program zítra v Magazínu.

Vinné trhy
Součástí farmářských trhů v Chomutově na náměstí 1. máje budou také vinné trhy. Farmáři přijedou v sobotu 29. dubna již ráno, od 12,00 hodin se pak na vás budou těšit vinaři s ochutnávkami. Ty doplní klobásy, sýry, belgické hranolky, italské dobroty a další. Degustační sklenička stojí 50 Kč.

Do hospody
Prodějte se hostinci starého Duchcova. Na komentovanou procházku s Jiřím Burešem zve Muzeum města Duchcova. Sraz je v neděli 30. dubna v 15,00 hodin z KC Duchcov.

Otevření pevností
Muzeum „Na Kočičáku“ nad Chomutovem vstupuje do další turistické sezony, která oficiálně odstartuje v sobotu 29. dubna. I pro letošní sezonu jsou pro návštěvníky připravené tři prohlídkové trasy po pevnostním systému z dob před druhou světovou válkou. Podrobnosti o sobotním programu se dočtete v tomto článku.

Parním vlakem
Na Švestkovou dráhu z Mostu do Litoměřic vyjede v pondělí 1. května májový parní vlak. Historickou soupravu potáhne parní lokomotiva 354.195, které se přezdívá Všudybylka. Součástí této soupravy bude také bufetový vůz s občerstvením. První vlak vyrazí z MOstu v 7,30 hodin, druhý ve 13,30 hodin. Zpět z Litoměřic se vlak vrací v 10,25 a 16,25 hodin. Jízdenky jsou v prodeji přímo ve vlaku.

Sraz historických vozidel
Veteran car club Chomutov pořádá tradiční jarní sraz historických vozidel. Prohlédnout si je můžete v sobotu 29. dubna v Chomutově od 10,30 do 14,00 hodin, a to na parkovišti Severočeských dolů. V poledne veteráni vyrážejí na soutěžní jízdu.

Prvomájový průvod
Užijte si První máj jako kdysi. Průvod obcí s dělníky, rolníky a pracující inteligencí, projev soudružky Kabrhelové na zámku a další nezbytné atributy si můžete v Pátku nad Ohří. Průvod vychází v pondělí 1. května v 11,00 hodin a cíl je v hospodě u Hely.

Svátek dobré nálady
Další průvod můžete zažít v Kryrech na Podbořansku. V neděli od 16,30 hodin se na náměstí budou slavit čarodějnice. Připraven je rej čarodějnic s Vlastou Vébrem, koncert Full Time a Jih Band Jiřího Holubičky. V pondělí 1. května od 10,00 hodin se pak koná tradiční Svátek dobré nálady. Průvod s alegorickými vozy vyjde ve 12,00 hodin. Hrát bude duo Jamaha, Pekař a Ota Balaga-Balage band feat Tereza. 

Stavba májky
V pátek 28. dubna se od 14,30 hodin na náměstí v Klášterci nad Ohří vztyčí symbol jara - májka. Pomohou zástupci Zahradnictví Mana a spolek kláštereckých střelců. Hudební doprovod zajistí bubeníci ze ZUŠ Klášterec nad Ohří.

Trucktrial
Po minulém víkendu, kdy se jelo Mistrovství ČR a SR v Bezděkově u Žatci, se tento víkend konají další trucktrialové závody. Tentokrát se pojedou v nové lokalitě pískovny v Braňanech u Mostu, a to v sobotu i neděli a půjde o druhé kolo mistrovství ČR v jízdě extrémním terénem. V sobotu soutěže probíhají od 9,15 hodin a od osmi večer bude diskotéka, v neděli pak soutěže končí v 16,00 hodin.

Májový jarmark
Litoměřice chystají na pondělí 1. května zahájení turistické sezóny. Na Tyršově náměstí si můžete od 13,00 hodin užít májový jarmark, dílničky pro děti, jízdy výletním vláčkem, zdarma si prohlédnout hradní expozice vinařství či pivovarnictví a výstavu Felixe Holzmanna.

Bonsaje na zámku
Od pátku 28. dubna do pondělí 1. května si můžete přijít do teplického zámku prohlédnout výstavu bonsají. Je součástí výstavy o Japonsku. V sobotu 29.dubna od 14,00 do 16,00 hodin budou členové Bonsai klubu Libochovice ukazovat návštěvníkům výstavy, jak se bonsaje tvarují.

Filmová komedie v divadle
Komedie Pane, vy jste vdova! z roku 1970 patří dodnes mezi oblíbené a citované filmy. V pátek 28. dubna ji diváci poprvé uvidí v jevištním zpracování na prknech mostecké činohry. V hlavní trojroli se představí herečka Veronika Týcová, ale vzhledem k množství postav komedie hraje skoro celý mostecký soubor. Podrobnosti o premiéře se dozvíte v dnešním článku Známý film Pane, vy jste vdova! na jevišti mostecké činohry.

Májový koncert 
V divadelním sále na zámku Jezeří se můžete v pondělí 1. května zaposlouchat do milostných písní. Zazní písně Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Klementa Slavického a Vítězslavy Kaprálové, vše s klavírním doprovodem. Začátek v 15,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Ilustrační foto: iStock.