e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 26. až 28. května

publikováno: 24.5.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Slavnosti Edwarda Kellyeyho v Mostě, návrat do doby kamenné v Březně, muzejní noc v Lounech, Fíkovy narozeniny v Kadani, zahájení lázeňské sezóny v Teplicích a Jáchymově... poslední květnový víkend je plný velkých slavností.

 

Otevřené vinařství
V sobotu 27. května bude od 8,00 do 18,00 hodin otevřené vinařství v Chrámcích na Mostecku. Ochutnáte více jak 50 druhů vín naší produkce od roku 2001. Součástí ochutnávky jsou prohlídky vinařství s průvodcem každou hodinu, občerstvení, soutěže pro děti, opékaní buřtů na zahradě, jízda na koni, stánky s farmářskými produkty, sýry, klobásy, sladkosti. Vstup a parkování zdarma.

Muzejní noc
V pátek večer se otevřou zdarma brány lounských muzeí a galerií, můžete vystoupat na věž chrámu nebo se s dětmi prohánět noční knihovnou. Lounská muzejní noc startuje 26. května v 17,00 hodin. Kam všude se můžete podívat, se dozvíte v článku Tématem lounské muzejní noci bude Železnice a Krása

Neolitica
V sobotu 27. května se můžete v archeoskanzenu Březno u Loun vrátit do doby kamenné. Dozvíte se o způsobu života a obživy, řemeslech a technologiích, umění a zábavě. Připraveny jsou přednášky, pravěký souboj o kořist, hudební vystoupení archeologicko-fantastické pravěké kapely Altsteinzeitlicheknochenklangbilder, program pro děti, kamenné a kostěné dílny, bubnování. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin.

Den s cirkusem
Dětský den s cirkusem je připraven pro děti v neděli 28. května v areálu zámku Valdštejnů a zámeckém parku v Litvínově. Děti čekají zábavná soutěžní stanoviště, dílny a mohou se naučit třeba žonglovat. Program najdete v článku V Litvínově čeká děti zábava s cirkusem.

Výlet na výsypku
V sobotu 27. května se můžete vydat s průvodcem na zrekultivovanou Radovesickou výsypku u Bíliny. Projdete se k vodním plochám a budete pozorovat ptáky a vyzkoušíte si kroužkování s ornitologem. Sraz je u environmentální učebny na okraji výsypky v 8,30 hodin.

Pohádkový festival
Kadaň se tento týden opět proměnila v pohádkové království. Až do pátku 26. května tam probíhá v kině Hvězda i na dalších místech města druhý ročník Kadaňského pohádkového festivalu. A určitě dorazí i Fík s Ájou. Podrobnosti o festivalu v tomto článku

Fíkovy narozeniny
Na festival pohádek naváže sobotní oslava narozenin Maxipsa Fíka. Uskuteční se od 10,00 hodin na nábřeží a v Amfíku v Kadani, kde bude probíhat řada vystoupení a od 14,00 hodin také gratulace. Děti si užijí skákací hrady, akční park, bumper ball, bublinovou show, herní zónu, překážkovou dráhu, malování na obličej a spoustu další zábavy a her.

Pouliční festival
Do Loun se opět vrací street food festivalu v ulici Na Valích s názvem Dovalte na Vale. Zábava a jídlo vás čekají v sobotu 27. května od 11,00 hodin.

Koloshop fest
V Teplicích - Novosedlicích se koná festival pro příznivce cyklisticky. Pro děti je připraven závod a zábavný koutek, pro dospělé pak testování či přednášky a autogramiáda Kateřiny Neumannové. Program začíná ve 12,00 hodin v pátek 26. května.

Zahájení lázeňské sezóny
Poslední květnový víkend bude v Teplicích patřit tradičnímu zahájení lázeňské sezóny. Nabídne bohatý kulturní program po tři dny. Jeho hlavními hvězdami bude Lucie Bílá s Arakainem, Kamil Střihavka a Leaders či Pavel Šporcl. Více o programu v dnešním Magazínu.

Zahájení lázeňské sezóny
Lázeňskou sezónu zahajují o víkendu také v Jáchymově, a sice 117. Program začne v 10,30 hodin v sobotu 27. května a ve 14,00 hodin se uskuteční svěcení pramenů. Lázeňský park rozezní swingovými melodiemi Kateřina Steinerová & Her swing boys, na housle zahraje mladý virtuos Marco Čaňo a program završí populární skupina Ready Kirken. Prostory hotelu Radium Palace ovládne svým sametovým hlasem Chantal Poullain a příznivci historie by si neměli nechat ujít slavnostní otevření nové expozice Prohlídkové štoly Astoria ve 13,00 hodin s prohlídkami zdarma.

Probouzení vinic
Zahájení turistické sezóny ve vinařské obci Stranná u Nechranické přehrady se koná v sobotu 27. května od 10,00 hodin. Po celý den budete moci přímo ve vinicích místních vinařů ochutnat jejich vína a dát si občerstvení.

Beethovenův festival
Ve čtvrtek začíná v Teplicích 58. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který nabídne v průběhu měsíce 21 koncertů v 9 městech. První z nich si můžete vyslechnout v sobotu 27. května na zámku Nový Hrad v Jimlíně, kde s programem George Gershwin – Muž, který neodešel vystoupí mezzosopranistka Edita Adlerová a akordeonista Petr Vacek. Více o samotném festivalu v tomto článku

Barevný Žatec
Festival Barevný Žatec nabídne v centru města kulturu a jídla z mnoha zemí světa, od lidí, kteří žijí v Žatci a okolí. Zahrnuje degustace krajových jídel, kulturní program komunit z Vietnamu, Mongolska, Ukrajiny a dalších zemí i dílničky pro děti. Hraje Tam Tam Orchestra, vystoupí brazilské tanečnice či kapela Terne Čhave. Koná se v sobotu 27. května od 13,00 do 20,00 hodin na náměstí Svobody.

Velká pátrací hra
V rámci oslav výročí 125 let lounské knihovny se v neděli 28. května koná velká pátrací hra pro rodiny s dětmi. Start je mezi 12,50 a 15,20 hodin před pavilonem Josefa Fouska na výstavišti, cesta vede přes Klub(ovnu) Luna až do knihovny. Vyhlášení výsledků v 18,00 hodin. V knihovně pak můžete zanechat svůj originální vzkaz nebo přání k narozeninám.

Hmyzí detektivové
Další pátrací hra pro děti je připravena v teplickém muzeu na zámku. Děti čeká na výstavě Hmyz, krása a bohatství Českého středohoří, a to v sobotu i neděli od 10,00 do 17,00 hodin.

Den Magistra Kelleyho
Tradiční mostecká slavnost se letos přesouvá z hradu Hněvín do oblastního muzea. V sobotu 27. května od 10,00 do 17,00 hodin jsou připraveny workshopy a pohádky programy, historický program s šermíři, praporečníky a rytířským turnajem či sokolníky. Pro děti také SVČ chystá stezku okolí s úkoly a alchymistickými ukázkami a pokusy. Dorazí nejen Kelley, ale i jeho nevlastní dcera, básnířka Vestonie.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.