e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dokopná: S archeology můžete prozkoumat zaniklou kapli

publikováno: 23.11.2022, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Akci s neobvyklým názvem Dokopná pořádá v neděli 27. listopadu teplické muzeum. S archeology můžete navštívit lokalitu v Krušných horách, kde právě ukončují výzkum zaniklé kaple na Předním Cinvaldu, a pomoci jim výzkum uzavřít.

Těsně před nástupem zimy byl dokončen archeologický průzkum zaniklé poutní kaple na Předním Cinvaldu, v níž stával pozdně gotický oltář, jenž je dnes vystaven ve stálé expozici teplického muzea. Relativně mladá kaple, postavená až v roce 1887, byla zbourána v 50. letech 20. století v souvislosti se zřízením hraničního pásma. Na svátek Navštívení Panny Marie sem až do druhé světové války přicházely davy poutníků a v současnosti jsou snahy tuto tradici opět obnovit.

"Likvidace kaple na počátku 50. let byla velmi důkladná a kusy zdiva byly odvezeny. Přesto se podařilo najít obvodové zdivo, dlažbu kaple ve dvou vrstvách a četné fragmenty malovaného skla z okenních tabulí," informovalo Regionální muzeum v Teplicích. Zasvěcení kaple Navštívení Panně Marii vychází z pozdně gotického oltáře, který byl do kaple věnován z kostela ve Fürstenau a po jejím zbourání a dalších poutích nakonec umístěn v expozici teplického muzea. Zde ho můžete spatřit v rámci komentovaných prohlídek s průvodcem.

Dokopná se koná v neděli 27. listopadu od 14,00 hodin. Pozůstatky kaple se nachází na tzv. Přední Cínovci, k němuž se dostanete po silnici z Cínovce okolo kostela směrem na Fojtovice, cca 3 km od kostela. Parkování přímo na místě ale není možné. "S průběhem a výsledky archeologického výzkumu seznámí archeoložka teplického muzea Lucie Kursová. O dějinách Předního Cínovce, kaple i oltáře pohovoří historik Jan Kvapil. Na závěr akce budou odhalené sondy společnými silami zasypány. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou a neopakovatelnou příležitost shlédnout nálezy tzv. in situ," vysvětlila Vlasta Tichá z teplického muzea. Akce se koná za každého počasí.