e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pátek se v Jirkově představí opravený vůz cirkusu Kludský

publikováno: 8.7.2024, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Unikátní památku, spojenou se světoznámým cirkusem Kludský, budou moci obyvatelé a návštěvníci Jirkova poprvé spatřit v pátek 12. července. Po rozsáhlé opravě se slavnostně otevře salonní vůz principála Karla Kludského.

Poslední z majitelů cirkusu Kludský, který v minulosti brázdil celou Evropu, žil v Jirkově v této maringotce až do roku 1969. Původně rodině patřila i vila, kde cirkus zimoval - dnes je v ní knihovna. Po smrti Karla Kludského sloužila maringotka jako chatka a později stála zaparkovaná v areálu chomutovského dopravního podniku a chátrala. Radnice se nakonec rozhodla nechat ji opravit jako jedinečný doklad historie města. Její renovace probíhala celý rok v restaurátorské dílně v Hořicích, kde se zruční řemeslníci pokoušeli vrátit jí původní podobu podle dochovaných fotografií.

Pětipokojový salonní vůz pochází zřejmě z roku 1929 a původně byly vyrobeny dvě v Hannoveru. Tu druhou obýval Karlův bratr Rudolf.

Slavnostní odhalení rekonstruovaného vozu Karla Kludského se bude konat v pátek 12. července od 16,00 hodin. Začíná u informačního centra proslovy a od 18,00 hodin zde vystoupí kouzelník Martin Kellman. Program se bude odehrávat také na náměstí Dr. E. Beneše, kde od 17,00 hodin vystoupí Petra Černocká, poté Coffeebreak a od 20,00 hodin Čardáš klaunů. Program doplní žongléři na chůdách, maskoti a klauni a chybět nebude občerstvení.

Foto: Městská knihovna Jirkov.