e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Spolek A dál? chystá poslední letošní procházku po Žatci

publikováno: 14.10.2024, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. V sobotu 19. října vás průvodci vezmou na letošní poslední výlet s názvem Vetřelci a volavky za moderními prvky veřejného prostoru v Žatci.

Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

“Jsme nadšeni z toho, kolik lidí má zájem objevovat architektonické dědictví našeho města. Každá procházka pro nás byla příležitost k obohacení znalostí o architektuře a historii Žatce i k setkání s podobně smýšlejícími lidmi,” říká Monika Klímová ze spolku A dál?.

Jediná plně neobsazená byla červencová procházka na téma Vetřelci a volavky, které se zúčastnilo kolem 15 lidí, i když kapacita byla dvojnásobná. Důvodem mohl být termín v době letních prázdnin a extrémně horké počasí. Navzdory nižší účasti byla i tato procházka povedená a nabídla unikátní vhled do moderního sochařství ve veřejném prostoru Žatce. Kdo by rád trasu absolvoval, má ještě jednu šanci: “Vzhledem k atraktivnímu tématu budeme procházku Vetřelci a volavky opakovat v sobotu 19. října. Sraz je ve 14,00 hodin před budovou 1. základní školy v Žatci. Tak přijďte, těšíme se na vás,”  zve za spolek Eva Sladká.

Účastníci mohou očekávat zajímavé zastávky zejména v Podměstí, které přiblíží stavby a umělecká díla z doby socialismu, součástí bude také návštěva interiérů vybraných budov. Na procházku je třeba se předem přihlásit a zaplatit stokorunové vstupné prostřednictvím webových stránek spolku A dál? na adrese www.adalprojekt.cz/peskobus

Sérii Pěškobusem napříč architekturou Žatce finančně podpořilo město Žatec. Kdo nestihl některý z uplynulých termínů, může si objednat komentovanou procházku individuálně. Stačí kontaktovat spolek a domluvit si další podrobnosti.