e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 25. až 27. srpna

publikováno: 23.8.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední srpnový víkend je plný slavností jako je kadaňský Císařský den nebo Dubské slavnosti. Příznivci sportu si užijí na mosteckém hipodromu nebo autodromu či chomutovském půlmaratónu. V sobotu se navíc koná Hradozámecká noc, která oživí hrady a zámky.

Žíželický fesťáček
Obec Žíželice na Žatecku zve v pátek 25. srpna na festival na místním fotbalovém hřišti. Začíná v 15,30 hodin a můžete se těšit na vystoupení divadla Hnedle Vedle, saxofonistku, country kapelu, DJ a od osmi večer Kabát Revival. Pro děti připraven doprovodný program a také stánky s občerstvením. Vstupné 100 Kč, děti zdarma.

Ledvické slavnosti
Již popatnácté se budou v Ledvicích u Bíliny konat slavnosti. Užít si je můžete v sobotu 26. srpna odpoledne a večer. O zábavu, kterou podpořily Severočeské doly a.s., se postarají třeba Davide Mattioli, Katarína Knechtová nebo Zdeněk Izer. Více o programu se dozvíte v článku Ledvické slavnosti zakončí prázdniny.

Prohlídky s Leontýnkou
Poslední prázdninovou sobotu se na Krásném Dvoře koná Hradozámecká noc. Letošní ročník začíná již krátce po poledni akcí pro děti. Tématem dětského odpoledne je český film Ať žijí duchové. Později odpoledne se zámek přesune do roku 1812 a návštěvníci si tak mohou naplno užít oživené prohlídky. Více v článku Krásný Dvůr nabídne dětem prohlídky s Leontýnkou z Brtníku.

Císařský den
Jedna z největších historických slavností v Ústeckém kraji se blíží. V sobotu 26. srpna dorazí do Kadaně císař Karel IV a jeho družina. Pestrý program se bude odehrávat nejen na Mírovém náměstí, ale také na hradbách, nábřeží a okolních náměstích. Novinkou bude hudební ohňostroj u řeky. Program najdete v článku Císař přijede do Kadaně udělit městu práva.

Dubské slavnosti
Dubské slavnosti budou zahájeny 25. srpna v 17,00 hodin v kostele Panny Marie v Dubí. Zazpívá Monika Absolonová. V sobotu a v neděli budou slavnosti probíhat vždy odpoledne ve sportovním areálu ve Sportovní ulici. V sobotu vystoupí Lake Malawi, Ilona Cszáková, Lenny s kapelou a Metallica revival. V neděli pak uslyšíte Pokáč, Jaroslava Uhlíře s kapelou a YoYo Band.

Moody Moon Noize Festival
Do Chomutova zavítá o víkendu festival, který oživí hned několik pozoruhodných městských prostor – sklepení oblastního muzea, kostel sv. Ignáce, městský park nebo jezuitskou kolej. Nebude chybět projekce filmu s živou hudbou, známá jména ani zbrusu nové objevy. Program začíná již ve čtvrtek 24. srpna večer v Café Rouge, pokračuje v pátek například ve sklepení kostela sv. Kateřiny a Kulisárně. Sobotní program začíná ve 12,00 hodin u Městského divadla, pokračuje v altánu parku, kostele sv. Ignáce, sklepení kostela sv. Kateřiny a končí v Kulisárně, kde se bude hrát až do rána. 

Rozloučení s prázdninami
Město Jirkov zve děti do Olejomlýnského parku na rozloučení s prázdninami. V neděli 27. srpna od 13,30 hodin tam pro ně bude připravena řada soutěží, dílničky, ukázky výcviku záchranářů či balónky.

Trucky, NASCARy i formule
Autodrom Most bude již po jedenatřicáté hostit mistrovství Evropy okruhových tahačů Czech Truck Prix, které se pojede poslední srpnový víkend 25. až 27. srpna. Souběžně s trucky opět pojede série NASCAR Whelen Euro Series a součástí víkendu budou ještě dvě další atraktivní závodní série a tradičně bohatý doprovodný program. Více o programu, který začíná ve čtvrtek spanilou jízdou do Mostu, se dozvíte v dnešním článku.

Dostihová sobota
Další sportovní událostí víkendu v Mostě bude dostihové odpoledne na Hipodromu. Od 13,00 hodin se pojede Svatováclavská cena Charvát Group a Velká letní cena IJS Service. Během dostihů můžete využít kyvadlovou dopravu zdarma od Prioru a 1. náměstí.

Hradozámecká noc
V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě můžete zažít večerní prohlídku se soutěží. V sobotu 26. srpna od 19,00 hodin vás čeká hra, při níž je úkolem uhádnout historické postavy. Znít budou také mostecké varhany a prohlédnete si kostel ve večerní atmosféře.
Zámek Duchcov nabízí nekomentované večerní prohlídky Valdštejnského okruhu, který si můžete projít vlastním tempem. Pro děti budou připraveny úkoly. Prohlídky potrvají od 18,00 do 21,30 hodin.
Na Stekníku čekají návštěvníky od 19,00 hodin kostýmované prohlídky se scénkami ze života rodiny Kulhánků z Klaudensteina i dalších osobností, které tam pobývaly. Prohlídky začínají každou půl hodinu do 21,00 hodin.
Zámek Ploskovice si můžete v sobotu večer projít s mladým šlechticem či mladou šlechtičnou a seznámit se se životem na zámku. Čeká vás také večerní žonglérská show a workshopy během dne. Prohlídky začínají v 18,00 hodin.

Discofest na letňáku
V letním amfiteátru bílinské Kyselky se bude v pátek 25. srpna od 16,00 hodin koná Discofest.  Během večera si návštěvníci budou moci zatančit na nejen retro hity od 80 let. Připravena bude velká hudební i světelná technika. Vystoupí DJ Marty a DJ Karel Fiala. Předpokládaný konec v deset večer.

Čokoládový večer
Ochutnávka a výstava pralinek je připravena v sobotu 26. srpna od 18,00 hodin v Mederově domě v Žatci. Program doplní i hudební vystoupení. Přijít můžete do deváté večerní.

Výjezd na Bouřňák
V Duchcově startuje v sobotu 26. srpna amatérský cyklistický závod na Bouřňák. Registrace začínají ve 13,00 hodin v ulici Švermova 13, start ve dvě hodiny odpoledne. Cíl je v hotelu Bouřňák Nové Město. Čeká vás 17 kilometrů s převýšením 660 metrů.

Chomutovský půlmaratón
Další sportovní příležitostí je 21 kilometrů dlouhý závod ulicemi Chomutova. Pro menší závodníky jsou připraveny i kratší trasy a trať Kamencového okruhu na 8 km. Start je náměstí 1. máje v sobotu 26. srpna, registrace začíná v 8,00 hodin, start hlavního závodu v 11,00 hodin. Nutná je registrace předem.

Výšlap do Krušných hor
Po stopách Davida, z. s. zve na další výlet ze stejnojmenné série. Na vrcholky Krušných hor se vydají turisté po nějaké době znovu po svých. Přes Unčín vede trasa lesem směr Chlumec, k vyhlídce U Laviček. Odtud bude pokračovat k přístřešku U Žabáka a dále vystoupá až do Habartic. Zpět se vydáte přes zříceninu hradu Kyšperk zase dolů, do Krupky. Sraz 26. srpna v 9,00 hodin na náměstí v Krupce.

Rašovické country léto
Na Vyhlídce v Rašovicích u Klášterce nad Ohří se v sobotu 26. srpna koná country festival. Od 14,00 hodin budou hrát Crissy, Za Nosem, Wodstolu, Naplech, Od plotny skok a Wabi Daněk Tribute.

Country Fest
Další festival country hudby se koná v neděli 27. srpna od 14,00 hodin v atriu chomutovské knihovny. Zahrají tam například Nepřátelé rytmu, Makovec, CV Band a vystoupí taneční skupina Medovina.

Kino, promenádní koncert i rock
Každý víkendový večer můžete vyrazit do Radničního parku v Mostě. V pátek se tam bude promítat film - od 18,00 hodin animovaný Kocour v botách a od 20,00 hodin komedie Po čem muži touží 2. V sobotu se pak od 17,00 hodin koná promenádní koncert Big Bandu Zdeňka Tolga a v neděli ve stejný čas zahraje rocková kapela U-style.

Opárenská kecka
Na výlet do Opárenského údolí zve v neděli 27. srpna turistický pochod Opárenská kecka.  Start i cíl je ve sportovním areálu Malé Žernoseky. Registrace je možná od 9,00 do 14,00 hodin. Připraveny jsou čtyři trasy Českým středohořím od 3 do 32 km včetně zábavné interaktivní stezky pro děti. Stezka v údolí pro děti bude otevřena od 9,00 do 17,00 hodin. Trasu pro nejmenší můžete spojit s výletem motoráčkem do Opárna.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Státní zámek Stekník.