e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámecký park v Krásném Dvoře má opravené stavby a nový okruh

publikováno: 11.7.2023, kategorie: Památky, autor: Iveta Panýrková/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V zámeckém parku v Krásném Dvoře, jednom z nejstarších anglických parků v Čechách, skončila rekonstrukce drobných památek. Opravy se dočkaly tři památky podél potoka Leska, a to Ptačí voliéra, kamenná lavička se schody a Gloriet. V návaznosti na stavební obnovu vznikl také nový prohlídkový okruh.

Obnova Ptačí voliéry zahrnovala opravu nosných dřevěných prvků konstrukce, provedení nového nátěru, rozebrání soklové části a její nahrazení novým kamenným soklem, výměnu a sjednocení drátěných výplňových polí, či opravu krytiny střechy. Obnovená Ptačí voliéra bude následně osazena zpěvným ptactvem. Oprava kamenné lavičky spočívala v očištění kamenných prvků, znovu osazení schodišťových stupňů, či úpravě valounkové dlažby v úrovni osazené lavičky. Na Glorietu byly obnoveny nátěry sloupů, stěn a kupole, opravena střešní krytina, očištěny schody a vyměněny poškozené prvky. Kolem Glorietu byla zřízena zpevněná plocha, u které bude zámek pořádat různé akce.

Pro návštěvníky vznikl nový prohlídkový okruh Údolím potoka Leska, který vede ke všem třem zrekonstruovaným stavbám. Formou edukačního programu se zájemci seznámí s rolí vodních a přírodních prvků a staveb drobné zahradní architektury v krajinářské tvorbě období romantismu. Okruh bude nabízen v návštěvní sezoně pravidelně jednou měsíčně, a navíc také při speciálních příležitostech a akcích.