e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny evropského dědictví otevřou na dva víkendy památky

publikováno: 7.9.2022, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dva zářijové víkendy patří Dnům evropského dědictví. Během nich můžete zdarma navštívit celou řadu památek, prohlédnout si ty, které jsou po celý rok uzavřené, nebo se ponořit do jejich historických příběhů. Nabídneme akce v Lounech, Klášterci nad Ohří, Kadani, Duchcově, Žatci a Stekníku.

 

Oblastní muzeum v Lounech
Čtyři komentované prohlídky svých výstav nabídne v rámci Dnů evropského dědictví lounské muzeum. Budou se konat v sobotu 10. září. Od 10,00 hodin to bude prohlídka nové expozice Ztracený svět na snímcích Karla Goszlera – Lounsko a turistika před 100 lety. Od 11,00 hodin můžete navštívit Muzeum Zkamenělý les na lounských hradbách. V muzeu se pak od 14,00 hodin konají prohlídky expozice Pravěk Lounska a od 15,00 hodin dalších přírodovědných expozic.

Město Kadaň
Všechny historické památky Kadaně budou v sobotu i neděli 10. a 11. září přístupné zdarma. Prohlédnout si můžete třeba Františkánský klášter, Mikulovickou bránu, Kadaňský hrad, výjímečně se pak otevře také růžencová kaple, kostel Štětí sv. Jana Křtitele nebo kostel sv. Rodiny či Povýšení sv. Kříže. Otevřeno bude v sobotu i neděli od 10,00 do 16,00 hodin. V sobotu od 15,00 hodin doplní prohlídky klášterního kostela varhanní koncert Tomáše Marečka, v neděli ho pak můžete slyšet ve stejný čas v kostele Povýšení svatého Kříže na Mírovém náměstí.

Město Duchcov
V neděli 11. září se v kostele Církve československé husitské v Duchcově u rybníka Barbora koná komentovaná prohlídka, kterou vás provede Jiří Bureš. Začátek je v 16,00 hodin a vstup zdarma. V pondělí 12. září od 19,00 hodin se pak koná koncert k výročí 300 let vysvěcení kostela Zvěstování Panny Marie. V kostele vystoupí s programem Mistři klasiky soubor Bohemian Symphony Orchestra Prague se sólistkou Noemou Erba. Platí se vstupné 150 Kč.

Město Klášterec nad Ohří
Klášterec nad Ohří chystá u příležitosti Dnů evropského dědictví několik komentovaných prohlídek. Navíc otevře běžně nepřístupnou radniční věž. Stane se tak 13. září od 14,30 hodin a rezervovat si místo na tuto neobvyklou prohlídku můžete v infocentru. V neděli 11. září se můžete od 11,00 a 13,00 hodin vydat na komentované prohlídky barokních výklenkových kaplí Sedm bolestí Panny Marie v zámeckém parku. Provázet vás bude sám hrabě Michael Oswald Thun. Další historické procházky se konají následující víkend. V sobotu 17. září od 13,00 a 15,00 hodin se můžete vydat na hrad Lestkov nebo-li Egerberg, kde vás kromě zasvěceného komentáře čeká i opékání buřtů a překvapení. V neděli pak ve stejný čas začínají komentované prohlídky druhé klášterecké zříceniny – hradu Šumburk na opačném břehu Ohře.

Město Žatec
Regionální muzeum Žatec připravuje na 17. září oblíbenou akci Žatecké dvorky, která oživuje nejrůznější zákoutí města. Na náměstí Svobody bude od 13,00 do 18,00 hodin připraven dobový jarmark a také živé obrazy z historie žateckých památek. Ve městě se otevře celkem devět dvorků, tři kostely a tři budovy muzea. Na Hošťálkově náměstí bude probíhat Pestrofest a další hudbu nabídne Klášterní zahrada. Podrobnosti nabídneme v následujícím týdnu v samostatném článku.

Město Chomutov
Na sobotu 17. září chystá otevření památek také město Chomutov. Zdarma si můžete prohlédnout expozice Oblastního muzea, který chystá v budově radnice Miniaturní muzejní noc, program k výstavě portértních miniatur. V muzeu bude otevřeno až do 22,00 hodin. Na radnici navíc můžete navštívit i běžně nepřístupné prostory jako kancelář primátora, Rytířský sál či oratoř slečen. Otevřena bude také městská věž, kostely sv. Barbory (13,00 - 15,00 hodin),  Nanebevzetí Panny Marie (13,00 - 17,00 hodin), kaple svatého Ducha (10,00 - 12,00 hodin) či hvězdářská věž a Muzeum československého opevnění na Kočičáku.

Zámek Stekník
Na Stekníku u Žatce sice musíte zaplatit vstupné, ale jako bonus nabízí zámek v sobotu 10. září volný vstup na třetí prohlídkový okruh, který zahrnuje výstavní prostory a sklepení. Čekají vás tam dvě výstavy vztahující se k tradici pěstování chmele ve zdejší krajině.

Foto: Město Klášterec nad Ohří, hrad Šumburk