e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na adventní víkend 1. až 3. prosince

publikováno: 29.11.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Během prvního prosincového víkendu se otevřou vánoční trhy a rozzáří vánoční stromy na náměstích a návsích. Také se můžete vydat na jízdu mikulášským vlakem nebo trolejbusem.

Vánoční trhy
Od prvního do posledního prosince potrvají vánoční trhy na 1. náměstí v Mostě. Vánoční strom se tam rozvítí na první adventní neděli 3. prosince. Kromě tržnice jsou už tradičně připraveny i programy - koncerty, vystoupení dětí nebo pohádky. V pátek 1. prosince dorazí v 17,00 hodin na náměstí tradiční hornický průvod se světlem svaté Barbory. Na neděli 3. 12. od 17,00 hodin je připraveno rozsvícení stromu. Kompletní program najdete v článku Mostecké vánoční trhy potrvají celý měsíc.

Vánoční pohádka
Poslední letošní premiérou mosteckého Divadla rozmanitostí bude sváteční poetická pohádka Betlém autora J. A. Pitínského v režii Václava Větrovce. Dětem připomene historii vánočního putování do Betléma. Premiéru má v sobotu 2. prosince a více se o ní dozvíte v článku Poetické vánoční putování do Betléma v Divadle rozmanitostí.

Setkání na zámku
Adventní setkání na zámku Nový Hrad u Loun se bude konat v sobotu 2. prosince od 10,00 do 17,00 hodin. Vystoupí folková skupina Průvan, divadlo Studna, kejklíř andělé na chůdách, čerti. Navštívit můžete dobové tržiště, ochutnat středověkou kuchyni a počkat si na rozsvícení vánočního stromečku, po kterém bude následovat ohňová show.

Předvánoční trh
V Droužkovicích na Chomutovsku se v sobotu 2. prosince koná předvánoční trh. Najdete ho v areálu Kulturního domu a v zahradě. V prodeji budou výrobky z domácí zabijačky a regionální zboží. Hrát bude skupina 4. cenová. Trh začíná v 9,00 hodin.

Mikulášský jarmark
Rozsvícení stromu v Nepomyšli na Podbořansku je 2. prosince spojeno s jarmarkem. Během programu, který začíná mší ve 12,30 hodin, vystoupí pěvecký sbor Egeria, Jakub Smolík, děti ze ZUŠ, Hanka Křížková, Abba Stars a Žihelský pěvecký sbor. Rozsvícení stromku s ohňostrojem je v programu v 18,20 hodin.

Mikulášský trolejbus
Dopravní podnik zve v neděli 3. prosince na projížďku Mikulášským historickým trolejbusem a na doprovodný program na autobusovém nádraží v Chomutově. Jízdy začínají na autobusovém nádraží v Jirkově a trolejbus odjíždí v těchto časech: 13:50, 14:50, 15:50, 16:50 a 17:50 hodin. Poveze vás trolejbus Škoda 15Tr, během jízdy se můžete těšit na neposedného čertíka a živou muziku. Po konci jízdy čeká pasažéry společný přesun do čekárny na mikulášskou nadílku. Dospěláky organizátoři zahřejí svařeným vínem a děti horkým jablečným moštem.

Rozsvícení v Podbořanech
Program s rozsvícením vánočního začíná na Masarykově náměstí v Podbořanech v neděli 3. prosince ve 13,00 hodin. Ve stáncích najdete vánoční zboží, zazpívá pěvecký sbor, vystoupí děti ze škol. Na 16. hodinu je připraveno nakrojení vánoční štoly a poté zahraje kapela Jih Band. 

Mikulášským vlakem
V sobotu 2. prosince se můžete vypravit na cestu mikulášským vlakem z Teplic přes Most, Osek a Dubí na Moldavu v Krušných horách. Zážitkový vlak vyráží v 8,21 hodin z Teplic a v 9,08 z Mostu. Jízdenky v prodeji ve vlaku.

Tvoření v Botanické
V Botanické zahradě v Teplicích můžete o víkendu 2. a 3. prosince navštívit tvůrčí dílny a vyrobit si věnec, svícen a další ozdoby. Otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin.

Nový betlém
První ročník Krušnohorských adventních trhů se bude konat v sobotu 2. prosince v Dubí u kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí. Čeká Vás rozsvícení vánočního stromu v režii Divadla v Pytli a představení nového vyřezávaného betléma, který pro Dubí vytvořil umělecký řezbář Antonín Dorazin z Abertam. Program začíná ve 14,00 hodin a po vystoupení dětí uvidíte ukázky speedcarvingu, od 16,00 hodin začíná program Živý Betlém a v šest se rozsvítí výzdoba.

Advent v Kadani
Na Mírovém náměstí v Kadani se otevře v sobotu 2. prosince v 10,00 hodin adventní tržiště s bohatým programem - divadlem, anděly na chůdách, zvířátky a vánoční výrobnou. Během dne uvidíte a uslyšíte řadu hudebních vystoupení a po čtvrté hodině dorazí Daniel Hůlka s kapelou. V 17,00 hodin po adventních zpěvech se rozsvítí první svíce na adventním věci, program uzavře ohňostroj a rozsvícení vánočního stromu. V klášteře se v 18,30 hodin koná tradiční bohoslužba Adventus.

Advent na tvzi
Brány tvrze Divice na Lounsku budou otevřené po dvě adventní soboty 2. a 16. prosince, vždy od 15,00 do 18,00 hodin. Prohlédnout si budete moci unikátní výstavu betlémů a Pokoj divického děvčátka, ale v nejstarší části divické věže najdete též kouzelnou výstavu historických vánočních ozdob z krabic našich babiček a prababiček. Pro děti bude po celou dobu v Barokní maštali připravená dílnička tisku vánočních papírů, pro zahřátí se rozhoří po celém areálu venkovní ohně a samozřejmě i nápoje.

Vánoční jarmark
Ve Staré papírně v Žaci, pobočce muzea, proběhne od čtvrtka 30. listopadu do soboty 2. prosince vánoční jarmark. Otevřeno bude vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Nakoupit můžete vánoční dárky, například skleněné vánoční ozdoby ručně malované voskem od Aleny Mrázkové z Hrádku u Rokycan, dále vánoční dekorace, svíčky, perníčky, pletené výrobky z papírových roliček, keramiku, šperky, včelí produkty i koření. Pro děti je připravena tvořivá dílnička. 

První neděle v Žatci
V centru Žatce se rozzáří vánoční stromeček v neděli 3. prosince. Program na náměstí Svobody začíná od 14,00 hodin, kdy se otevře staročeský vánoční trh. Během odpoledne uvidíte a uslyšíte program místních dětí, Little Bit Band a Jakuba Machuldu, soubor Camerata. Rozsvícení je naplánována na 18,10 hodin.

Adventní koncerty
V kostele sv. Anny na Božím Daru v Krušných horách vystoupí v sobotu 2. prosince od 15,00 hodin saský sbor Chorensemble Oberwiesenthal.
V žateckém chrámu Nanebevzetí Panny Marie zahraje na varhany v pátek 1. prosince od 19,00 hodin varhaník Radek Rejšek. Koncert bude mít adventní atmosféru.
Adventní koncert Ústeckého kraje se koná v mosteckém děkanském kostele v sobotu 2. prosince od 17,00 hodin. Vystoupí Collegium Hortense, Sbor mosteckého gymnázia SMoG, Žesťové kvinteto Hudby Hradní stráže a Police ČR, Bronislava Smržová a Miroslava Časarová, diriguje Jan Zástěra.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: iStock.