e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká dočesná letos nabídne osm pódií a téměř šedesát pivovarů

publikováno: 29.8.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Největší slavnosti chmele a piva v České republice se odehrají jako tradičně první zářijový víkend v Žatci. Dočesná začne v pátek 1. září a pokračovat bude po celou sobotu. Nabídne program na osmi pódiích, v letním kině pak za vstupné koncerty. Svou produkci představí na Dočesné 57 pivovarů z celého světa.

Kulturně-hudební program se odehrává na osmi podiích. Hudební program nabídne náměstí Svobody, náměstí Prokopa Velkého, Klášterní zahrada a letní amfiteátr ve Vrchlického ulici. Pátou scénu s historickou tématikou najdou návštěvníci tradičně ve Dvořákově ulici. Na Hošťálkově náměstí bude probíhat street food festival a v Žateckém pivovaru najdou návštěvníci odpočinkovou zónu s hudbou. Poslední scénou je festival Underwall u ulice Nákladní. Pouťové atrakce a kolotoče najdou návštěvníci na Žižkově náměstí a náměstí 5. května. V chovatelském areálu bude probíhat po oba dny výstava králíků, drůbeže a holubů.

Své výrobky bude na Dočesné nabízet tentokrát 57 pivovarů nejen z České republiky, ale i zahraničí. Jejich stánky najdete na náměstí Svobody a na náměstí Prokopa Velkého.

Mezi zajímavé doprovodné akce náleží aktivity Chrámu chmele a piva a recesní expozice Muzea Homolupulů s nejstarším pivařem Lojzou Lupulínem v Husitské baště. Nedílnou součástí jsou chmelové a pivní soutěže, mezi nejoblíbenější patří ruční česání chmele a tanec s korbelem piva na hlavě včetně soutěže generálního partnera slavností. Zajímavostí je i „živý obraz“, kdy jsou strhávány štoky chmele z nejmenší chmelnice na světě hned vedle hlavního podia na náměstí Svobody. K tomu dojde v sobotu 2. září ve 13,20 hodin. 

Program 66. ročníku začíná v pátek 1. září na náměstí Svobody, kde od 18,00 hodin po slavnostním zahájení zahrají kapely Brutus, Turbo a Revival. V sobotu pak zahrají například Anna Julie Slováčková a Buty.

Vstupné se platí pouze do Letního kina, kde bude program začínat v sobotu v poledne. Během odpoledne a večera zahrají Xindl X, Aneta Langerová, Olympic, Tomáš Klus, Sto zvířat a další. Vstupenka na místě stojí 790 Kč.

Detailní program všech pódií najdete na https://docesna.cz/.