e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 24. až 26. května

publikováno: 22.5.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další pestrý květnový víkend nabídne řadu slavností - alchymistické v Mostě, kmínové v Ploskovicích, neolitické v Březně, historické v Chomutově, narozeninové v Kadani, lázeňské v Teplicích a spoustu dalších programů.

Sobota v muzeu
Jedenáct hodin můžete v sobotu 25. května strávit v mosteckém muzeum. V 10,00 hodin tam začíná tradiční alchymistická slavnosti Den magistra Kellyho a jen skončí, naváže na ni muzeum nočním programem. Více se dozvíte v článku Sobota v muzeu: Den magistra Kellyho a muzejní noc

Otevřené vinařství
Den otevřených dveří se koná v sobotu 25. května ve vinařství Chrámce na Mostecku. Přijít můžete od 8,00 do 18,00 hodin. Čeká vás ochutnávka vín, vyrobených od roku 2015 do současnosti, prohlídka vinařství s průvodcem, opékání buřtů na zahradě a hledání pokladu a další hry pro děti. Chybět nebude teplé i studené občerstvení. Vstup i parkování zdarma.

Dostihové odpoledne
Cena první dámy ČR se pojede v neděli 26. května na mosteckém hipodromu. Dostihy začínají ve 13,30 hodin. Z Mostu můžete využít bezplatnou dopravu na trase OD Prior, 1. náměstí, Čs. mládeže a Dopravní podnik.

Kmínové slavnosti
Zámek Ploskovice bude v sobotu 25. května vonět kmínem. Na kmínových slavnostech od 10,00 do 18,00 hodin zakoupíte český kmín, spoustu řemeslných pekárenských výrobků, klobásy pěti kmínů, grilovaný vepřový bok s římským kmínem, trhané vepřové v loupáku s černuchou, preclíky s kmínem, škvarkové placky, zelňáky, fenyklový salát, kmínku a mnoho dalšího. Navíc je připraveno divadlo pro děti, vystoupení písničkářky Evy Vargo a skupiny The Brownies.

Neolitica
Do doby kamenné vás zavede celodenní program v archeologickém skanzenu Březno u Loun. V sobotu 25. května od 10,00 hodin jsou připraveny neolitické dílny, ukázky výroby kamenných nástrojů, zpracování rostlinných materiálů, přednášky, primitivní vaření, koncert i občerstvení. 

Fíkovy narozeniny
Maxipes Fík slaví v Kadani své narozeniny. Oslavy se budou odehrávat v areálu Františkánského kláštera 25. května od 10,00 hodin. Na děti budou čekat atrakce a v programu hudební show, kouzelný pohádkář, přání Fíkovi, koncert Mouchy, Wikiho zábavná show s mimoni, bublinová diskotéka.

Festival S láskou k sobě
Venkovní areál u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě bude patřit festivalu s mnoha lekcemi jógy včetně dětské, přednáškami o ajurvédě, astrologii, józe, feng-shui a dalších tématech dobrého života. Program doplní jarmark a hudební vystoupení Tadeáše Jezbery a Moniky Bublíkové. Festival se koná v sobotu 25. května od 10,00 do 19,00 hodin.

Chomutovské slavnosti
I letos město Chomutov pořádá dvoudenní tradiční Chomutovské slavnosti. Letošní ročník o víkendu 25. a 26. května bude věnován 385. výročí bitvy švédských oddílů v Chomutově. Akce bude probíhat v městském parku a přilehlém areálu bývalého hřiště. Tržiště a vojenské ležení se otevře v 10,00 hodin, uvidíte dobový průvod, výcvik vojáků i koní a rekonstrukci bitvy (v sobotu od 15,00 hodin, v neděli od 14,00 hodin). Sobotní program uzavře v devět večer ohňové vystoupení.

Barevný Žatec
Odpolední program, který vás může seznámit s kulturou celého světa, nabídne v sobotu 25. května město Žatec. Program začne ve 13,00 hodin na náměstí Svobody. Nabídne dílničky pro děti, degustaci krajových jídel a hudební vystoupení.

Zahájení lázeňské sezóny
Bohatý víkendový program zahájí v Teplicích 870. lázeňskou sezónu. Začíná již v pátek 24. května na řadě míst Teplic. Slavnostní svěcení pramenů se koná v sobotu po 11. hodině, kdy projde městem průvod. Mezi hudební hosty lázeňské patří například Wohnout, Tomáš Klus, Pražský výběr, No Name a další. Podrobnosti i programu v zítřejším Magazínu.

Prohlídky Thunské hrobky
V sobotu 25. května můžete vyrazit na speciální komentované prohlídky hrobky a obou kláštereckých kostelů. Vychází v 11, 13 a 15 hodin a podrobnosti najdete v tomto článku

Koncert na zámku
Ve čtvrtek začíná v Teplicích Hudební festival Ludwiga van Beethovena, který pořádá po celý měsíc Severočeská filharmonie Teplice. Jeho součástí je i řada koncert v celém Ústeckém kraji. V sobotu 25. května se zastaví na zámku Nový Hrad v Jimlíně. Od 16,00 hodin tam koncertuje violoncellista Jiří Bárta a klavíristka Terezie Fialová.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Město Kadaň.