e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poznejte zblízka a podrobně 7 pahorků teplických

publikováno: 13.6.2024, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Výstavu v teplickém zámku ke 130. výročí založení Muzejní společnosti, která nabízí pohledy na město 18. a 19. století, doplňuje řada doprovodných akcí. Můžete se na nich podrobněji seznámit s fenoménem lázeňského města a jeho uměním. Do konce června nabídne muzeum hned tři takové programy.

Výstava představuje přes sto pohledů na město Teplice v letech 1770 – 1870 v dílech drážďanských, vídeňských i pražských krajinářů. Více o této největší prezentaci uměleckých děl spojených s teplickým lázeňstvím se dočtete v tomto článku.  

V úterý 18. června můžete vyrazit na komentovanou prohlídku výstavy 7 pahorků teplických s kurátorkou Bohuslavou Chleborádovou. Začíná 18,00 hodin v Jízdárně teplického zámku.

Teplický rodák a přední český vulkanolog a geolog Vladislav Rapprich z České geologické služby v Praze seznámí veřejnost s existencí našeho největšího vulkánu známého jako Altenbersko–teplická kaldera ve čtvrtek 20. června od 18,00 hodin v návštěvnické místnosti Johana. Poutavou formou nastíní procesy jeho vzniku a následného geologického vývoje až do dnešní podoby. Na sopečných horninách tohoto obřího prvohorního vulkánu starého více než 300 milionů let se nejen rozprostírá samotné město Teplice, ale kolují v nich i teplické termální prameny.

Přednáška historičky Pavlíny Bouškové Taje teplické muzejní společnosti připomene první půl století existence muzea. V úterý 25. června od 18,00 hodin v návštěvnické místnosti Johana přiblíží jak muzeum vznikalo, jakým směrem se ubíralo jeho odborné zaměření nebo jakou stopu v něm zanechali soukromí sběratelé. Návštěvníci se seznámí se zajímavými osudy osobností, které stály u zrodu muzea, dozvědí se něco o evidenci a prohlédnou si záhadné předměty, které se staly součástí starého sbírkového fondu.

Další doprovodný program bude probíhat i o prázdninách, výstava samotná pak potrvá do 9. září.