e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 22. až 24. září

publikováno: 20.9.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento zářijový víkend nabídne oslavy podzimní rovnodennosti i úrody a také svatováclavské slavnosti. Historii připomene mobilizace nad Chomutovem či setkání v Krušných horách, dobré jídlo a pití vinobraní v Kadani a jarmark v Teplicích, rovnodennost můžete oslavit ve skanzenu v Březně nebo v chrámu v Panenském Týnci.

Mobilizace v pevnostech
Muzeum československého opevnění na Kočičáku nad Chomutovem připomene 85. výročí mobilizace československé armády v roce 1938 a následujícícíh událostí. Akce v sobotu 23. září oživí jednotlivé pevnosti nad městem včetně ukázky boje o řopík. Podrobnosti najdete v článku 85 let od mobilizace připomene Muzeum na Kočičáku

Den zaniklých obcí
První ročník Dne zaniklých obcí se uskuteční v sobotu 23. září v místě bývalé obce Ryžovna nedaleko Božího Daru. Těšit se můžete na bohatý kulturní program, množství historických informací, a také na setkání s mnoha zajímavými lidmi. Vrcholem dne pak bude rozsvícení části bývalé Ryžovny v místech, kde kdysi stávala jednotlivá stavení. Více se dozvíte v článku Na Ryžovně v Krušných horách se rozzáří zaniklé domy

Svatováclavský koncert
Obec Kalek v Krušných horách zve v sobotu 23. září na koncert vokálně - instrumentálního souboru Madrigal. Začíná v kostele svatého Václava ve 14,00 hodin.

Beatles v Mostě
Beatles v Mostě už asi hrát nebudou, ale jejich nesmrtelné hity Let It Be, Come Together, Back in the USSR, Strawberry Fields Forever anebo Hey Jude si live poslechnout můžete. V neděli 24. září přijede do Mostu na koncert zahrát Walter Fishbacher. Koncert začíná v Divadle rozmanitostí v 19,00 hodin.

Noční prohlídka kláštera
V pátek večer 22. září si můžete v noční atmosféře prohlédnout Cisterciácký klášter v Oseku. Speciální komentovaná prohlídka s průvodcem začíná ve 21,00 hodin, vstupné 300 Kč.

Kvaš
Oslava sklizně, konce léta a podzimní rovnodennosti, to je Kvaš, který pořádá Archeoskanzen v Březně u Loun v sobotu 23. září. Představí řemesla a způsob života lidí v době bronzové, nabídne archeologické přednášky, komentované prohlídky a dílny pro dospělé i děti, oheň a letní pohodu. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Svatováclavské vinobraní
23. ročník kadaňského svátku vína se koná ve Františkánském klášteře v Kadani v sobotu 23. září. Můžete ochutnat nejen víno, ale i mošt nebo burčák z kadaňských vinic. V programu vysotupí cimbálová muzika Broučka, soubory Linda a Vojara, bude možné navštívit prohlídky vinného sklípku, pro děti malování na obličej. Otevřeno bude od 10,00 hodin a vstupné je 100 Kč pro dospělé, pro děti 50 Kč.

Klášterecké slavnosti vína
Také v Klášterci nad Ohří bude k ochutnání víno, a sice v pátek 22. září. Od 18,00 hodin můžete přijít na ochutnávku vín a moravských specialit. Od 19,00 hodin začíná koncert skupiny Hradištan a Jiřího Pavlici, po něm bude ještě hrát k ochutnávkám Cimbálová muzika Stupava.

Výstup na věž
Město Bílina ukončí turistickou sezónu netradičním výstupem na radniční věž, který turisty zavede do počátku 20. století. Speciální prohlídky se konají v sobotu 23. září od 11,00 a 13,00 hodin.

Člověk v přírodě
Tradiční výstava drobného zvířectva a chovatelských potřeb, zdravé stravy a života se koná o víkendu v Lounech na výstavišti. Výstava je spojená s výstavou Řemesla a kreativita. V Exotickém pavilonu najdete hady, želvy, exotické ptactvo. V chovatelském pavilonu máte možnost vidět i zakoupit drobná domácí zvířata – králíky, drůbež, holuby. V rámci výstavy probíhá soutěž O nejhezčího voříška. Krajská výstava psů. Otevřeno je od pátku do neděle od 9,00 do 17,00 hodin.

Francouzské trhy
V Radničním parku v Mostě se bude v sobotu 23. září od 9,00 hodin konat svátek seniorů doplněný o francouzské trhy. Program moderuje herečka Chantal Poullain, hraje Strahovanka, Jiří Štědroň a skupina Voila.

Výlet do parku
Nedělní odpoledne 24. září si můžete zpestřit procházkou zámeckým parkem v Klášterci nad Ohří. Provede vás tentokrát východním Stibalových okruhem F. Kroupa. Prohlídka začíná u kašny zámku v 15,00 hodin a vstupenky jsou v prodeji v infocentru.

Rozloučení s létem na Miladě
S létem se můžete rozloučit na jezeře Milada u Chabařovic. Program je určen hlavně dětem a najdou v něm dětskou show, ukázky práce hasičů, sportovní program i soutěže. Akce se koná od 14,00 do 18,00 hodin.

Rovnodennost v chrámu
V magickém prostoru nedostavěného chrámu v Panenském Týnci můžete navštívit v sobotu 23. září narozeninový koncert souboru Bohemia Voice. Začíná ve 20,00 hodin. Uslyšíte písně, oslavující patrony České země, ale také filmovky Ennia Morriconeho, Hanse Zimmera, písně proslavené Andreou Bocellim a další. 

Svatováclavská slavnost
V sobotu 23. září pořádá Spolek přátel Českého středohoří pod Milešovkou slavnost v Bílce na Teplicku. Od 10,00 do 13,00 hodin se uskuteční výstup na Milešovku s odborným výkladem a přednáškou. Můžete si také prohlédnout kapli a od 14,00 hodin začíná kulturní program s hudbou, zvukem zvonu kaple, divadlem pro děti a folk a country koncertem.

Jiřinková slavnost
Zámek Velké Březno na Ústecku se zaplní květy jiřin. Interiéry obohatí na 60 druhů podzimních květin. Otevřeno je v sobotu 23. září od 10,00 do 17,00 hodin.

Den zdraví
Den zdraví s pojišťovnou RBP se koná v sobotu 23. září v Zooparku Chomutov. Program začíná v 9,00 hodin a vstup je pro pojištěnce RBP (i nově registrované) zdarma. Návštěvníkům nabídne bohatý program plný zábavy a preventivních aktivit.

Festival špatných filmů
Mini filmový festival Cinema Balt Film se koná v pátek 22. září v Kulturním domě Podbořany. Jeho úkolem je především pobavit, protože jde o "festival špatných filmů". Filmy, které mohou diváci zhlédnout v podbořanském kině jsou tak špatné, že diváky rozesmějí a pobaví. Jako bonus bude uveden film „Liga Nepotřebých“, starý 10 let . Natočen byl tvůrci „Jůtubera Jožky“. Marvelovka po česku jak se patří. Festival začíná v 17,30 hodin.

Jarmark chutí
Akce zaměřená na všechny chutě života, zejména na zdravý životní styl a vzdělávání, se bude konat o víkendu v Teplicích. Pestrý program s trhy, přednáškami, vařením a zábavou pro děti nabídne Jarmark chutí na kolonádě a v širším okolí Domu kultury v Teplicích v pátek a sobotu 22. a 23. září. Více v dnešním článku Jarmark plný chutí a vůní zaplní teplickou kolonádu.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Město Kadaň