e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V neděli se může stát Žatec sedmnáctou lokalitou UNESCO v ČR

publikováno: 15.9.2023, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Žatec a krajina žateckého chmele usiluje o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodovat se o tom bude již tuto neděli 17. září v Saudské Arábii, kde jedná Výbor světového dědictví.

První pokus dostat se na tento prestižní světový seznam už má Žatec za sebou. V roce 2018 výbor doporučil nominaci přepracovat a zaměřit se výhradně na chmelařství - od pěstování, po zpracování až po známkování a prodej. Na seznamu UNESCO je celá řada zemědělských komodit a lokalit, kde se pěstují a zpracovávají. Chmel ale mezi nimi dosud není, takže šance Žatecka jsou značné.

Rozhodovat se mělo už vloni, ale válka na Ukrajině jednání Výboru, které mělo být v Rusku, znemožnila. K rozhodnutí o zápisu na Seznam světového dědictví dojde v Rijádu nejspíše v neděli 17. září odpoledne. Přímý přenos z rozhodování bude možné sledovat on-line prostřednictvím streamu na adrese: https://whc.unesco.org/en/sessions/45COM/

V současné době má Česká republika zapsáno šestnáct míst, prvním v Ústeckém kraji byla hornická krajina Krušnohnoří. Druhou se tedy může stát chmelařská krajina v okolí Stekníku a památková zóna v Žatci, která reprezentuje jedinečnou ukázku zpracování chmele.