e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj má svůj znak

publikováno: 22.10.2001, kategorie: Zajímavosti, autor: K. Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dvanáctičlenná komise, v níž zasedli kromě heraldiků, historiků a politiků například hokejový trenér Ivan Hlinka či modelka Eva Herzigová a malířka Ivana Grimmová, vybrala nový znak Ústeckého kraje. Jeho autorem je ústecký výtvarník Radek Michela, kterého čeká dvacetitisícová odměna a práce na návrhu vlajky kraje.
Znak je složen ze čtyř polí umístěných do francouzského štítu. V prvním, červeném poli, je znak Čech, stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. V modrém poli je sedm vlnitých pruhů, z nichž vyrůstá stříbrná brána, za ní se tyčí zelené trojvrší. Toto pole připomíná jedno z nejkrásnějších území Ústeckého kraje - Portu Bohemiku nebo-li Bránu Čech. Modré a stříbrné pruhy značí řeku Labe, zelené trojvrší České středohoří. Sedm oblouků cimbuří značí sedm okresů Ústeckého kraje, otevřená brána symbolizuje otevřenost světu, zve k návštěvě. V třetím modrozeleném poli stojí stříbrný pluh s kolečky, který má připomínat Přemysla Oráče, zakladatele prvního českého panovnického rodu. V posledním, čtvrtém poli, je stříbrný dvouocasý lev mající stříbrnou přilbu a pod ní kroužkové brnění. Na přilbě je zlatá koruna, ze které vyrůstají dvě složená křídla. Jde o znak Ústí nad Labem, sídelního města Ústeckého kraje.
Návrh znaku se zamlouvá hejtmanovi a odsouhlasilo ho i rada. Nyní musí jeho podobu ještě schválit krajské zastupitelstvo. V průběhu listopadu se budou moci vyjádřit i obyvatelé Ústeckého kraje, a to v anketě, kterou zastupitelé připravují. Mimo jiné se v ní budou ptát i na nejvhodnější název kraje. Pro něj můžete již dnes hlasovat na stránkách Krajského úřadu.