e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Divadlo rozmanitostí převede na jeviště slavné Svěrákovy Ropáky

publikováno: 13.10.2023, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Divadlo rozmanitostí, loutková a alternativní scéna Městského divadla v Mostě uvede dnes 13. října v rámci festivalu Young for young premiéru inscenace Ropáci v režii Hany Marvanové. Inscenace je mysteriózním ekodramatem autorek Kristýny Kolovratové a Hany Marvanové, vzniklých na motivy stejnojmenného filmu Jana Svěráka.

Parta mladých lidí v příběhu pátrá po netvorovi, odhaluje nečekané souvislosti spjaté s mosteckou historií i krajinou a dozvídá se přitom leccos nejen o městě, ale také o sobě samých. Hlavní linku projektu však netvoří pouze vyprávění čtyř teenagerů, ale také jejich putování za bájnou příšerou, chrlící odpad. 

Jedním z ústředních témat inscenace je vztah dětí a dospívajících ke krajině, v užším slova smyslu k městu Most. Při tvorbě projektu autorky čerpaly informace nejen z dobových pramenů a sekundární literatury, která byla historii věnována, ale samy zkoumaly aktuální postoje a nálady – k tomuto získávaly data formou dotazníkového šetření. Na základě výše uvedených dokumentů a vlivem inspirace filmem Ropáci pak vzniklo divadelní představení, které reflektuje dětskou potřebu téma ekologie otevírat a dávat mu dostatečný prostor. 

Vyústěním inscenace je výstava v Galerii na schodech, která na příběh navazuje, stává se jeho pokračováním. Premiéra se uskuteční v pátek 13. října v 17,00 hodin. Další představení se uskuteční v sobotu 4. listopadu.

Foto: Tomáš Branda.