e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zachránci památek z Lubenecka slaví výročí

publikováno: 11.9.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

30 let firmy Skloart v Lubenci a 15 let Spolku za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni se bude slavit tuto sobotu 16. září. Oslavy v areálu firmy v Lubenci nabídnou prohlídky dílen i workshopy, promítání nového filmu, módní přehlídku a další program. Den vyvrcholí varhanním koncertem v kostele.

Spolek za záchranu kostela svaté Jiljí v Libyni má za sebou úspěšnou záchranu a zpřístupnění této památky na Lubenecku. Kromě toho dobrovolníci z Lubenecka opravili také nedalekou rozhlednu Vochlice a mezi oběma památkami vybudovali naučnou stezku. V kostele je otevřeno neobvyklé vitrážové muzeum a je vyzdoben nádhernými vitrážovými okny a stropem z dílny manželů Kantových. Právě ti slaví 30 let od vzniku firmy Skloart.

Oslavy se budou konat v areálu firmy Skloart v Lubenci v sobotu 16. září. Od 10,00 a 16,00 hodin můžete vidět nový film o vitrážích, kostele i rozhledně. Shlédnete módní přehlídku Táni Kubešové, poslechnete si přednášku o džínách a v poledne můžete vyrazit na komentovanou prohlídku dílny. Rodinná kapla Leicht Family zpestří odpoledne. V 17,00 hodin se pak koná v kostele v Libyni varhanní koncert Markéty Pavlíkové.

Po celý den jsou připraveny dílničky pro děti i dospělé, prohlídky výrobních prostor a prodej výrobků. V kostele je k vidění výstava fotografií a studentských prací ze sklářského sympozia. Podrobnosti o programu můžete najít na webu.

Foto: Destinační agentura Dolní Poohří.