e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na třetí adventní víkend 9. až 11. prosince

publikováno: 7.12.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Třetí adventní víkend můžete prožít třeba na zámcích Duchcov nebo Stekník, v oseckém klášteře, v zubrnickém skanzenu nebo na divické tvrzi. Také si budete moci zazpívat koledy nebo se předvánočně proběhnout.

Vánoce na zámku 
O víkendu 10. a 11. prosince můžete přijít na speciální vánoční prohlídky na zámku v Duchcově. Zaměří se na vánoční svátky z doby Valdštejnů, majitelů panství. Prohlídky začínají každou hodinu od 10,00 do 15,00 hodin, v případě velkého zájmu častěji, rezervace nejsou nutné.

Pekelná show
Do Duchcova dorazí 10. prosince krampusáci, děsiví čerti, kteří projdou městem. Svou strašidelnou show zahájí v 17,00 hodin v ul. Masarykova před Kulturním centrem, odkud projdou pekelným koridorem na nám. Republiky. 

Rozsvěcení s Mikulášem
Rozsvěcení vánočního stromu spojili v Horním Jiřetíně s mikulášskou nadílkou. Konat se bude v pátek 9. prosince od 16,00 do 18,00 hodin v okolí kulturního domu. Připraveny budou vánoční stánky, adventní trhy škol a po rozsvícení mikulášská nadílka.

Adventní prohlídky
Státní zámek Stekník v sobotu 10. prosince zve na Adventní prohlídky svátečně vyzdobeným zámkem. Součástí prohlídek bude i výstava betlémů rodiny Ryskových a krátké hudební vystoupení s vánoční tématikou, při které si zazpíváte koledy.  Prohlídky interiérů začínají vždy v celou hodinu od 10,00 do 15,00 hodin. Pro rezervaci se obracejte na: steknik@npu.cz, tel. 778 486 747.

Trh s krampusáky
V Lounech na staré tržnici v Jakoubkově ulici se i tuto neděli koná adventní trh, a to od 9,00 do 16,00 hodin. Nabídne stánky s lokálními výrobky a navíc ho obohatí show čertů, krampusáků.

Zimní trh
Trh s výrobky místních prodejců pořádá lounská knihovna v Parku Louny v neděli 11. prosince, a to od 13,00 do 17,00 hodin.

Neděle v Žatci
Třetí adventní neděle v Žatci nabídne od 16,00 hodin na náměstí Svobody trhy, koncert, tvoření a pro děti zábavu s Albertíkem.

Vánoční workshop
Vánoční workshop k výstavě Perličkové vánoční ozdoby z Poniklé se uskuteční v sobotu 10. prosince od 10,00 do 16,00 hodin v Domě porcelánu s modrou krví v Tovární ulici v Dubí. Workshop pro děti i rodiče ukáže úskalí výroby perličkové ozdoby. Po celý den v každou celou hodinu uvidíte ukázku foukání perlí na perlařském stole. Montáž si pod vedením lektora můžete sami vyzkoušet a ozdobičku si odnést domů (1 ozdoba za 100 Kč).

Vánoční tradice v klášteře
Vstupní prostory oseckého kláštera a infocentrum ožijí po dva víkendu vánočními tradicemi. V areálu kláštera bude připravena výstava vánočních stromečků. V ITC pak můžete nakoupit řemeslné výrobky ze dřeva, keramiky, textilu či drátů. Chybět nebudou dílničky pro děti, koledy ani občerstvení. Otevřeno bude v sobotu i neděli od 10,00 do 17,00 hodin.

Vánoce ve skanzenu
Do vánočního se o víkendu oblékne také skanzen v Zubrnicích na Ústecku. Po oba víkendové dny vás čekají tradiční jídla, vůně vánočky, vánoční zpívání a koledování nejen s folklorním souborem, ale také věštby a čarování, výstava betlémů, řemeslný jarmark. Na děti čekají úkoly vánoční stezky, mohou si také v dílnách vyrobit drobný dárek. Vánoční náladu navodí vystoupení pěveckých sborů v kostele. Otevřeno je od 9,00 do 16,00 hodin.

Zimní běh
Pátý ročník závodu Winter Milada Run se koná v prostředí jezera Milada u Chabařovic v sobotu 10. prosince. Na výběr budou trasy 12 a 5 km a dětské závody. Nebude chybět vánoční stromeček, dárky, Mikuláš, koledy, svařák, cukroví nebo třeba slavnostní vánoční výzdoba. Registrace na www.miladatour.cz.

Vánoce ve tvrzi
Zajímavým tip na adventní výlet je tvrz Divice na Lounsku, která se otevírá během adventních sobot, tedy i 10. prosince od 15,00 do 18,00 hodin. Uvidíte výstavu historických vánočních ozdob či betlémů, nahlédnete do vánočního pokojíku, který vás vrátí na schwarzenbergský velkostatek 19. století. V barokní maštali najdete slaměný betlém v životní velikosti. Otevřen je ateliér s dárečky a nechybí i občerstvení.

Zazpívejte si
Zazpívat si za zvuků varhan známé koledy můžete 11. prosince od 16,00 hodin v kostele v Malém Háji v Krušných horách na Litvínovsku. Na varhany hraje Tomáš Alferi.
Další možností, kde si zazpívat, bude náměstí Svobody v Žatci v pátek 9. prosince. Od 17,00 hodin se tam koná upívání pod vánočním stromkem s Chmelobranou.

Kulturní jarmark
Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří chystá na neděli 11. prosince vánoční jarmark - setkání se svařákem, koledami a dílnami pro děti i dospělé. Přijít můžete mezi 10. a 18. hodinou.

Andělé v Litvínově
Na trhy na náměstí Míru v Litvínově dorazí o víkendu andělé na chůdách. Vidět je můžete od 15,00 do 18,00 hodin, kdy bude také probíhat předvádění řemesel. V sobotu je pro děti připravena pohádka Tři čuníci Nezbedníci a od 17,00 hodin pak koncert Anny K.

Slet andělů
A andělé ještě jednou. Slet si dají v sobotu 10. prosince na náměstí Svobody v Teplicích, kde probíhají adventní trhy. Andělé dorazí v 16,00 hodin.

Dílny i cukroví
Regionální muzeum v Teplicích připravilo na víkend dětskou vánoční dílnu, která bude otevřena v sobotu i neděli od 14,00 do 17,00 hodin v přízemí teplického zámku. Zde si můžete vyrobit ozdobičky, upéct pečivo a pobavit se u tradičních vánočních zvyků. Můžete také zažít atmosféru první republiky na výstavě Příběh jednoho pekařství. O tomto víkendu nabízí muzeum jedinečnou možnost seznámit se s regionálními mistry cukráři a ochutnat jejich výrobky. Výstava je rozšířena o exponáty s vánoční tematikou.

Advent na nádraží
V sobotu 10. prosince se při jízdě Moldavskou drahou můžete zastavit na nádraží v Dubí. Od 14,00 hodin jsou připraveny komentované prohlídky železniční expozice, představení nových nádražních hodin a vánočně vyzdobená čekárna.

Vánoční dílna
S dětmi nebo i sami si můžete v sobotu 10. prosince vyrobit staročeský perník mačkaný do fromy, svíčku ze včelí plástve a máčenou svíčku ze včelího vosku, které si pak odnesete domů. Akce je součástí výstavy Medové Vánoce, která probíhá v Oblastním muzeu v Lounech. Přijít můžete od 14,00 do 17,00 hodin. Cena za materiál na tři výrobky je 80 Kč.

Vánoce na radnici
Chomutovské muzeum zve rodiny s dětmi v sobotu 10. prosince do budovy radnice. Od 14,00 do 16,00 hodin tam bude probíhat vánoční odpoledne - beseda o vánočních tradicích a prohlídka betlémů.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí a adventní programy najdete i ve Speciálu Advent a Vánoce 2022

Foto: Státní zámek Stekník.