e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zoopark zpřístupnil přestavěná venkovní terária

publikováno: 5.6.2023, kategorie: Turistika, autor: Pavlína Skopová

Sdílet: facebook twitter google+

Po lednovém otevření medúzária představil chomutovský zoopark veřejnosti další nově přebudovanou expozici. Ve čtvrtek 1. června mohli návštěvníci poprvé projít tunelem, který zastřešil zmodernizovaná venkovní terária u pavilonu plazů, a zastavit se u nového jezírka pro želvy.

Na rozdíl od medúz sice v teráriích nejsou nové zvířecí druhy, změny přesto návštěvníci poznají na první pohled. Dříve fádní betonovou stěnu pavilonu zakryl volně průchozí tunel působící jako vytesaný do skály, zakončený je pak malou vodní kaskádou a otevřeným jezírkem s kameny, travou i místem pro slunění. V něm si přírodního komfortu užívají želvy bahenní. „Je to jediný původní druh želv, který se volně vyskytuje i v Česku, navíc je u nás chráněný,“ doplňuje chovatel zooparku Jaroslav Staněk. 

V tunelu je možné skrze skla terárií obdivovat další druhy suchozemských želv, například stepní, vroubenou či zelenavou. Ty obývají velký prostor, který vznikl spojením dvou menších terárií. Na sezonu k nim možná přibudou ještě ještěrky perlové. A když u krajního terária návštěvníci trochu napnou zrak, určitě mezi travou a kameny spatří ukryté zmije obecné. „Všechna zvířata z venkovních terárií získala díky přestavbě nejen větší prostor, ale také více vody, zeleně a světla,“ pochvaluje si Staněk. Výhodou je také modernější zázemí pro zazimování plazů.

Práce na přestavbě expozice začaly už loni v létě. Z hlediska chovu byla sice terária stále vyhovující, ale nebyla už příliš atraktivní a z technického hlediska měla do ideálu také daleko. „Jde o méně náročná zvířata, která se dají chovat i doma v malých teráriích, ale my jsme zoologická zahrada, u nás by měly mít daleko lepší podmínky,“ vysvětluje původ myšlenky na renovaci expozice ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Návrh nové podoby venkovního prostoru zpracoval Jiří Gábriš, který přestavoval podobnou expozici například i v plzeňské zoo. Sám se pak podílel i přímo na stavbě. Ta byla dokončená již na podzim, s ohledem na zazimování plazů však nechal zoopark finální úpravy a otevření terárií s jezírkem na letošní jaro.