e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ochutnejte kuchyni první republiky

publikováno: 4.1.2023, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jak se vařilo a peklo za 1. republiky, se dozvíte ve čtvrtek 12. ledna na přednášce v teplickém zámku. Vyprávění novinářky Kristiny Šemberové bude spojeno i s ochutnávkou. Je součástí aktuální výstavy, která velmi poutavě představuje historii prvorepublikové pekárny a cukrárny v Teplicích-Šanově.

Novinářka  se již více než deset let zabývá gastronomií, edituje a píše unikátní kuchařky s příběhem. Ještě déle zkoumá období první republiky, odhaluje, co lidé před sto lety jedli a pili, jak vařili a nakupovali potraviny. Někdy objeví úplně zapomenuté recepty, jindy důvěrně známá jídla, která  v naší kuchyni přetrvávají. Recepty zkouší a zveřejňuje s krásnými fotkami na stránce Retrovaření. Přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou i dalších kuchařek, které si budete moci nechat na přednášce podepsat.

Přednáška začíná ve čtvrtek v 17,00 hodin v budově teplického zámku. Navazuje na aktuální výstavu Příběh jednoho pekařství, která díky mnoha dochovaným artefaktům mapuje historii pekárny a cukrárny v Šanově včetně života majitelů. Více o této výstavě se dozvíte zde

Foto: Kristina Šemberová, Retrovaření