e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den zaniklých obcí rozsvítí bývalé Fojtovice

publikováno: 1.10.2024, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zaniklé obce Fojtovice, Mohelnice a Habartice v Krušných horách připomene v sobotu 5. října Den zaniklých obcí. Akce se odehraje ve Fojtovicích u Krupky od 10,00 hodin a program je zdarma.

„Po úspěšném prvním ročníku, který proběhl v Ryžovně u Božího Daru, se letos přesouváme na ústeckou stranu Krušných hor, do míst, kde bývaly obce Fojtovice, Mohelnice a Habartice. Těšíme se na pokračování této nově vzniklé tradice a budeme rádi, když budete u toho,“ zve Štěpán Javůrek, ředitel Destinační agentury Krušnohoří.

Návštěvníci se mohou účastnit komentované vycházky po zaniklých obcích s panem Josefem Zumrem, architektem a historikem (v 11,30 hodin). Je připravený bohatý hudební program, který poukazuje na česko-německé sousedství, které v těchto místech hrálo a hraje důležitou roli. Vystoupí německá kapela holderFOLK a české kapely Birchtown s charismatickou zpěvačkou Stáňou Tothovou a teplická legenda Čistírna pokaždé jinak. Za zvuku poledního vyzvánění odhalí účastníci česko-německou pamětní lavici z dílny dřevosochaře Antonína Dorazína. V 19,00 hodin se bude promítat dokumentární film Petra Mikšíčka „Stopy na pláni“, který blíže představí historii zaniklých obcí Fojtovice – Mohelnice – Habartice.

Zlatým hřebem večera bude rozsvícení původních Fojtovic. Pro tento večer se rozsvítí světla v místech, kde před lety skutečně stály domy místních obyvatel.

Po celou dobu akce budou na místě výstavní panely, které přiblíží podobu konkrétních míst tak, jak to vypadalo kdysi, a jak vypadají dnes. Pro návštěvníky je po dobu trvání akce připravená zvýhodněná cena za jízdu místní populární lanovkou na Komáří Vížku. Jedna jízda vyjde na rovných 100 Kč.

„Kromě bohatého programu nabídneme návštěvníkům také skvělé občerstvení z mikulovského HotSpot Café, které představí své podzimní menu. Nemůže chybět fojtovický minipivovar Krajíc, který vaří pivo z místní horské vody. Dále budou na místě stánky lokálních tvůrců a také bude možnost pořídit stylové krušnohorské suvenýry,“ přibližuje doprovodný program Jitka Tomanová, koordinátorka Dne zaniklých obcí.