e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplický festival nabídne na začátku prázdnin filmy, hudbu, výstavy i designový trh

publikováno: 29.6.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V Teplicích se na přelomu června a července odehraje první ročník multižánrového festivalu s názvem tepfestival. Jeho cílem je rozšířit teplickou kulturní scénu a vytvořit v regionu pravidelnou akci zpřístupňující současné umění a kulturu. V průběhu tří dnů od 30. června do 2. července si návštěvníci mohou vybrat z bohatého programu, který zahrnuje koncerty, filmové projekce, divadelní představení, přednášky, workshopy pro děti i dospělé, design market a další. 

 

Z více než 40 bodů programu zmiňme například němý film Muž s kinoaparátem s živou hudbou v podání slovenského MC Prezidenta Lourajdera, koncerty české drag queen Miss Petty, zástupce trauma popu Boba Bleedyho, Nero Scartche se solo projektem Purpl Boi nebo mladé kapely Page Turners. Kino Květen rozzáří například filmy jako Babylon, Karamazovi, filmy El Topo a Svatá Hora chilského umělce Alejandra Jodorowského nebo blok vítězných filmů letošního FAMUFESTu.

Součástí festivalu jsou i divadelní a taneční představení a program zaměřený na slovo a literaturu. Navštívit tak můžete představení inscenace dokumentárního divadla s názvem Kůrovec, taneční vystoupení teplické V Suchu Company, Exhibici Slam poetry a další. 

Podtitul tohoto ročníku, Za hory, za doly, vycházející ze stejnojmenné výstavy současného umění, reflektuje místo, ve kterém se festival odehrává. Totiž v krajině, kterou se nese duch pohádek, nejrůznějších pověstí a mystična na jedné straně, a kruté těžební reality na straně druhé.

Tematicky se výstava věnuje paměti jako dynamické součásti našich životů a konkrétního prostředí, které nás obklopuje. Vernisáž výstavy Za hory, za doly proběhne 30. června v 16,00 hodin v prostorách Domu kultury. Komentované prohlídky proběhnou 1. a 2. července vždy od 14,00.

V sobotu 1. 7. proběhne na kolonádě Domu kultury Teplice také market, kde se představí mladé značky zabývající se například grafickým designem, knihou, šperkem, slow fashion módou nebo porcelánem.  

Důležitou motivací tepfestivalu je snaha poukázat na výjimečnost Domu kultury Teplice architekta Karla Hubáčka. Využíván bude nejen interiér, ale i kolonáda a přilehlý park, který dokresluje celý komplex lázeňské zóny Teplic.

Podrobný program festivalu najdete na webu tepfestival.cz https://tepfestival.cz/elementor-168/