e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nastal čas zabijaček a masopustů. Kam tento víkend?

publikováno: 26.1.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O posledním lednovém víkendu se můžete těšit na první masopustní oslavy. V neděli 29. ledna se můžete zapojit do masopustního veselí v Dubí, Krupce nebo Podbořanech.

Město Dubí chystá masopustní rej na sobotu 28. ledna od 14,00 do 16,00 hodin ve sportovním areálu na Rudolfce. Čeká vás zábava s Divadlem V Pytli Petra Stolaře plná her, tance a masek. Kdo přijde v masce, získá sladkou odměnu. Chybět nebude ani jídlo a pití.

Na 1. náměstí v Mostě se budou v sobotu 28. ledna od 8,00 do 13,00 hodin konat trhy se zabijačkovými hody.

V neděli 29. ledna vypukne v Krupce na Teplicku Krupský masopust. Začíná v 11,00 hodin rejem masek a průvodem od komunitního centra Olympie k městskému úřadu, kde starosta předá vládu nad městem principálovi masopustu. Od 12,15 hodin začíná program v MC Koloseum, kde se představí masky a bude hrát muzika a ochutnávat se budou zabijačkové dobroty. Pak se masky přesunou do restaurace na Střelnici, kde bude od 15,00 hodin pokračovat masopustní maškarní sousedské odpoledne s Krušnohorkou.

Masopust se koná v neděli 29. ledna také v Podbořanech. Startuje na Masarykově náměstí u kina v 15,00 hodin. Připraven je průvod městem, zabijačkové hody, živá muzika, masky a občerstvení.

Masopust je období oslav, zabijaček a hodování mezi svátkem Tří králů a zčátkem velikonoční půstu. Masopustní úterý, kterým tyto svátky končí, letos připadá na 21. února. Popeleční středou pak začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi a žádné masopustní oslavy by se už neměly konat.

Hlavní oslavy se obvykle soustřední na poslední víkend před koncem masopustut - to se bude konat slavnost třeba v zoo Děčín, Kadani nebo Ústí nad Labem. V sobotu 4. února se připravuje masopust ve skanzenu v Zubrnicích.

Foto: Ladislav Bába.