e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vodní elektrárna Střekov se v sobotu otevře veřejnosti

publikováno: 23.3.2023, kategorie: Turistika, autor: Otta Schnep

Sdílet: facebook twitter google+

Největší vodní elektrárna na Labi otevře své brány zájemcům o exkurzi u příležitosti Světového dne vody. Stane se tak v sobotu 25. března od 10,00 do 16,00 hodin. Návštěvníci se budou moci podívat do všech důležitých vnitřních i venkovních částí elektrány Střekov v Ústí nad Labem.

Elektrárna loni vyrobila takové množství elektřiny, které by pokrylo roční spotřebu více než 27 tisíc domácností v krajské metropoli. Do roku 2030 čeká všechna tři soustrojí střekovské elektrárny komplexní obnova, její efektivita se tak zvýší o 10 %, čímž ušetří při výrobě elektřiny miliony kubíků vody. Na Labi ČEZ provozuje celkem 7 vodních elektráren.

„Lidé se mohou těšit na prohlídku velína, odkud můžeme podle potřeby celou elektrárnu ovládat. Dostanou se i do srdce elektrárny - strojovny s průřezovým pohledem do jednotlivých poschodí každého ze tří soustrojí. Ve venkovním areálu si prohlédnou například stroj na čištění jemných česlic nebo venkovní rozvodnu, z níž je po transformaci vyváděn výkon do distribuční sítě,“ láká fanoušky energetiky předák ze střekovské elektrárny Milan Machata. Pro návštěvníky půjde o jednu z letošních možností vidět během dne otevřených dveří zařízení elektrárny ještě v současné podobě. 

V následujících letech totiž čeká všechna tři střekovská soustrojí postupná komplexní modernizace podobná těm, kterými procházejí velké vodní elektrárny ČEZ na Vltavě. Další české řeky a vodní plochy už nenabízejí příliš mnoho míst pro nové střední a větší vodní elektrárny. Skupina ČEZ se proto soustředí na modernizace zvyšující efektivitu provozu stávajících zdrojů, v 11 krajích ČR provozuje 7 velkých a 25 malých vodních elektráren. Za posledních 15 let investovala asi 3,5 mld. Kč, opravené vodní bloky mají celkový výkon přes 1400 MW, tj. zhruba ¾ výkonu jaderné elektrárny Dukovany.

Střekov je předposlední umělou přehradou na Labi před vyústěním řeky do Severního moře. Střekovské Masarykovo zdymadlo  je technickou památkou ČR, přičemž vytváří jezero o délce 19,5 km a zadržuje 16 milionů kubíků vody. Jeho součástí je elektrárna, která zahájila svůj provoz v roce 1936, téměř souběžně s konstrukčně podobným vodním dílem Vrané nad Vltavou. Instalovaný výkon elektrárny činí 19,5 MW a bezemisní energii z vody tu vyrábí trojice vertikálních Kaplanových turbín. Vedle dodávky elektrické energie zajišťuje přehrada také potřebnou hloubku řeky a vyhovující podmínky pro lodní dopravu. Díky rybímu přechodu umožňuje rovněž bezpečnou migraci ryb. Jak zdymadlo, tak i rybí přechod spravuje Povodí Labe.