e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zubří stádo v zooparku se před zimou rozrostlo o další telátko

publikováno: 20.12.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: Pavlína Skopová

Sdílet: facebook twitter google+

Letos už druhé mládě zubra evropského přišlo na svět v chomutovském zooparku. Zubří máma ho porodila nezvykle až na konci listopadu, oběma se ale daří dobře, takže v areálu Eurosafari bude přes zimu hodně živo.

Přestože obvykle zůstávají mláďata zubrů první dny schovaná v odlehlém lesíku, nově narozená zubří slečna si hned po porodu oblíbila útulné zázemí u dvorků. „Zalezla si tam vedle mámy do slámy a spokojeně odpočívala,“ popisuje nezvyklou ale roztomilou situaci chovatelka Petra Zálešáková. Dnes už se pohybuje se stádem a je prý k nezastavení. „Je to malá ďáblice, běhá jako tryskomyš,“ potvrzuje se smíchem chovatelka.

První letošní mládě zubra přišlo na svět už v polovině června, na druhé si museli chovatelé počkat přes pět měsíců. Není to úplná rarita, ale obvykle zubřice rodí právě v létě. „Také jsme původně porod očekávali už v srpnu. Vysledovali jsme to podle říje a také návštěvníci v Eurosafari si všímali, že má samice velké břicho a zřejmě bude mít mládě,“ popisuje první očekávání vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Jenže samice podle všeho zabřezla později, než chovatelé původně mysleli. Mládě se tak nenarodilo ani v srpnu, ale ani v září či říjnu. A přes další náznaky blížícího se porodu se nic nedělo ani začátkem listopadu. „Přestože tomu všechno napovídalo, už jsem skoro nevěřila, že budeme mít další telátko. O to větší radost jsem měla, když jsem ho poprvé uviděla,“ svěřuje se Zálešáková.

Obě letos narozené samice už mají i jména – červnová je Cvelinka, listopadová Cviolka. Shodná první dvě písmena nejsou náhoda, jména zubrů totiž musí začínat písmeny označujícími zoologickou zahradu, v níž se narodili. A pro chomutovský zoopark je to právě dvojhláska „CV“.

V zoologických zahradách jsou zubři sice poměrně rozšířeným druhem, pro chomutovský zoopark je to však zvíře trochu speciální. „Byli jedněmi z prvních zvířat, které tu chovali už v době zakládání tehdejšího lesoparku. Navíc dlouhá léta byl také erbovním zvířetem a symbolem zooparku, objevoval se i v jeho znaku,“ připomíná ředitelka zooparku Věra Fryčová.