e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterečtí se mohli seznámit s novými lázněmi

publikováno: 16.2.2023, kategorie: Zajímavosti, autor: Adéla Václavíková

Sdílet: facebook twitter google+

Veřejná prezentace studie nového lázeňského domu v Klášterci nad Ohří přilákala do velkého sálu kulturního centra na 70 místních obyvatel, stovky dalších pak sledovaly přenos prezentace online. Studii představili její autoři, architekti Jaroslav Ševčík a Ela Vrlová.

Balneotechnici Tomáš Kocman a Monika Šenková se s přítomnými podělili o informaci, že uhličité minerální prameny v Klášterci nad Ohří jsou jedny z nejkvalitnějších vod v České republice a potenciál lázeňství je třeba využít. Prameny jsou vhodné nejen k pitné kúře, ale zejména k externímu použití, např. koupelím.

Nadčasový a moderní objekt počítá s kapacitou 200 ubytovaných osob, restaurací, lobby barem, balneoprovozem, vodoléčbou, elektroléčbou, masážemi, tělocvičnou, posilovnou, ordinacemi či pobytovou terasou. Propojení se stávajícím lázeňským domem je navrženo minimalistickým skleněným krystalem v 2. patře. Parkovací kapacitu zajistí podzemní parkování a přilehlé plochy před domem. Lázeňský dům bude sloužit nejen lázeňským hostům, ale i ambulantně - nadále ho budou moci využívat i místní obyvatelé. Ubytovaní budou mít výhled do přírody - na řeku Ohři i hrad Šumná. Objekt bude zcela bezbariérový, samozřejmostí jsou fotovoltaické panely a zelené střechy. Zelená střecha omezuje hluk, zlepšuje tepelnou izolaci, a tak v létě pomáhá udržet v domě příjemný chlad a v zimě naopak zabraňuje únikům tepla a šetří tak náklady na vytápění.

Cílem návrhu nového objektu je realizace nového nadčasového lázeňského domu postaveného na kontrastu k okolní zástavbě a s provázaností na venkovní volnočasový a pobytový prostor. Barevnost i materiálové pojetí je navrženo střídmé z bezúdržbových materiálů odpovídajících současným moderním standardům při použití nejmodernějších technologií.

Po prezentaci studie byl prostor pro dotazy přítomných diváků - týkaly se především využitelnosti zařízení pro místní obyvatele, rozpočtu projektu, harmonogramu, k diskuzi došlo také ohledně názoru na výběr moderní studie, která vysoce kontrastuje se stávající původní i novější zástavbou. 

Foto: Jan Podzimek