e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 11. až 13. srpna

publikováno: 9.8.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dáte přednost bitvě rytířů v brnění nebo pirátů? Obě nabídne tento srpnový víkend. Za středověkem se vydejte do Budyně nad Ohří, za piráty do Terezína. Kromě toho přidáme velké letní slavnosti v Lounech, pouť v Horním Jiřetíně, sraz kočárků v Libochovicích nebo noční běh v Mostě.

Letní lounské vábení
Od pátku do neděle se můžete bavit v Lounech na Letním lounském vábení. V pátek a sobotu 11. a 12. srpna nabídne celou řadu koncertů na Mírovém náměstí, v sobotu také hudbu v amfiteátru, závody dračích lodí, akrobacii, žonglování a noční cirkus. Neděle pak bude patřit dětem a sportu. Více se dozvíte v Magazínu, v článku Louny ožijí o víkendu festivalem Letní vábení - s hudbou, cirkusem i závody dračích lodí

Bitva Budyně
Vodní hrad Budyně nad Ohří zažije v sobotu 12. srpna velkou bitvu mezi Švýcary a Burgunďany. Čeká vás tržiště a bohatý doprovodný program, prohlídky hradu, tábora, zbrojnice, středověká kuchyně, dobové tance a hudba. V programu jsou dvě rekonstrukce bitev, který se zúčastní stovka bojujících z Česka i Německa. Hrad se otevře v 10,00 hodin, program bude probíhat na nádvoří a samotné bitvy ve 13,00 a 16,00 hodin za hradem. Po celou dobu mužete navštívit vojenský tábor a nahlédnout zde do života středověkých vojáků. Ve sklepení špýcharu je pro návštěvníky otevřena zbrojnice s komentovanou ukázkou zbraní a zbroje.

Sraz kočárků a rebornů
Zámek Libochovice přivítá v sobotu 12. srpna majitele a milovníky historických kočárků a panenek reborn. Můžete se přijít pochlubit svou sbírkou nebo se podívat na výstavu. Sraz se koná na nádvoří zámku v 11,00 hodin, součástí je promenáda a focení v parku a na nádvoří.
Do Libochovic ale můžete vyrazit i s jinými zájmy. O víkendu se tam koná výstava exotického ptactva ve skleníku a výstava králíků, drůbeže a holubů v parku.

Revival Fest
V amfiteátru Kyselka v Bílině se v pátek 11. srpna koná festival revivalových kapel. Od 16,00 do 22,00 hodin uslyšíte Das – Kabát, Red Hot Chili Peppers Revival, KISS Forever Band, RCZ Rammstein.

Pirátské války
Tradiční srpnové pirátské války v Terezíně s bohatým doprovodným programem se konají v sobotu 12. srpna a mají podtitul Cesta na ostrovy koření. Od 12,00 do 17,00 hodin uvidíte modely lodí, pevnostní stavidla, vystoupení žongléra, zazní hudba, děti čekají dílničky a domorodý fotokoutek. Akce se koná u horní vodní brány a vrcholí v 15,00 hodin velkou pirátskou bitvou.

Perseidy na vinici
O víkendu 12. a 13. srpna přichází vrchol letní meteorického roje, zvaného Perseidy nebo-li slzy svatého Vavřince. Pozorovat je můžete třeba na teplické hvězdárně, ale také se sklenkou vína v ruce na vinici u Nechranické přehrady. Podrobnosti najdete v článku Pozorování Perseid se skleničkou vína v ruce.

Dvořákův festival
Do Podbořan zavítá v neděli 13. srpna 67. ročník Dvořákova festivalu. V rámci tohoto festivalu se uskuteční v kostele sv. Petra a Pavla od 18,00 hodin koncert dámského dechového kvinteteu Kalabis Quintet. Vyslechnete si skladby Antonína Dvořáka, dále Luboše Sluka, Viktora Kalabise a Václava Trojana.

Historické motorky
O víkendu se na mosteckém autodromu konají závody historických motocyklů Czech Moto Classic. Kromě toho budou na polygonu soutěžit také studentské týmy se svými formulemi.

Beatles a Presley
Noc legend je název koncertu, který se v pátek 11. srpna od 19,00 hodin koná v letním kině v Klášterci nad Ohří. Do zlatých časů rock'n'rollu v polovině minulého století vás zavede kapela Crazy Dogs, dorazí také Elvis Presley a The Beatles a Karel Kahovec zazpívá písně Petra Nováka.

Noční běh
Seriál nočních běhů NN NIGHT RUN má před sebou pátý závod, který se koná 12. srpna v Mostě.  Program začíná již v půl čtvrté odpoledne, kdy jsou připraveny závody pro děti a nesoutěžní rodinný závod na dvoukilometrové trati. Ve 20,30 hodin startuje Avon Běh na 5 km s charitativním podtextem a o hodinu později hlavní závod na 10 km. Vše doprovodí další program na 1. náměstí.

Harry Potter s výkladem
Probíhající výstava Harry Potter aneb Mudlové, přijďte express v teplickém muzeu nabídne v pátek 11. srpna komentované prohlídky. Výstavou vás provede majitelka této sbírky. Prohlídky začínají v 10,30, 12,00 a 13,30 hodin.

Prohlídky sklepů
Duchcovský zámek otevře znovu tento víkend zámecké sklepení. Seznámíte se nejstarší historií zámku a dozvíte se, k čemu sklepy sloužily. Prohlídky se konají v sobotu i neděli v časech 10, 11.45, 13.45 a 15 hodin.

Fesťáček pod hradbami
Na nádvoří hradu Hasištejn na Chomutovsku se v sobotu 12. srpna koná hudební festival. Začíná v 17,00 hodin a vystoupí Pavel Houfek a Káča Rousová, Album, Kvinta, Alison, Semtex a Maruška je pryč.

Jiřetínská pouť
Město Horní Jiřetín slaví 760 let a připomene si to na městských slavnostech a pouti o víkendu 12. a 13. srpna. Hlavní program se bude odehrávat v sobotu od 10,00 hodin. U kulturního domu bude historická scéna s šermíři, dobovou hudbou či kejklířem. Odpoledne vystoupí Martin Maxa, skupiny Deviant, Visací zámek a Kohout plaší smrt. V kostele začíná v sobotu i neděli v 11,00 hodin mše a následující komentované prohlídky a provoz netradiční kavárny na balkónech kostela. Po oba dny budou pro zábavu připraveny kolotoče a atrakce u bývalého nádraží.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Bitva Budyně, Rattenschwanz z. s.