e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 20. až 22. září

publikováno: 18.9.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend bude co ochutnávat! V Račeticích se konají slavnosti cibule, v Chomutově festival jídla, v Litoměřicích vinobraní a v Teplicích jarmark chutí. K tomu přidáme historické oslavy v Žatci, připomínku mobilizace na Kočičáku, otevřené dílny nebo poutě.

Cibulové slavnosti
Vůně cibule bude lákat návštěvníky na sobotní Slavnosti cibule v Račeticích na Kadaňsku. Od 10,00 hodin vás čeká program plný soutěží, ochutnávek a vaření, zábavy pro děti a hudby. Nebude chybět výstava zemědělské techniky, jarmark a adrenalinové zážitky a samozřejmě prodej cibule. Hrát budou kapely Kiss Forever Band, Bohemicca Rock, Najust a Horalka Kraslice.

Krupská smyčka
Turistický pochod hornickou krajinou, zapsanou na seznam UNESCO pořádá Klub českých turistů v Krupce v sobotu 21. září. Start i cíl jsou ve sportovní hale v Krupce - Bohosudově. Prezentace je od 7,00 do 10,00 hodin a jsou připraveny trasy 7 a 50 km pro pěší a 35 km pro cyklisty. Podrobnosti na www.kct-krupka.cz.

Košťanská pouť
V Košťanech na Teplicku se koná o víkendu na Komenského náměstí pouť. V pátek 20. září od 18,00 hodin zahraje Věra Špinarová Tribute a Blue Rocket, v sobotu pak Sklepsession a Jakub Děkan s kapelou, v neděli Vabank. 

Mobilisace na Kočičáku
86 let od podepsání Mnichovské dohody připomene Muzeum československého opevnění na Kočičáku nad Chomutovem celodenním programem. Nejprve zástupci muzea v 10,00 hodin položí květiny u pomníku strážmistra Václava Staňka na Brandově v Krušných horách a poté se od 12,00 hodin program přesune na Kočičák. Ve 13,00 hodin je připraveno odhalení nové naučné tabule a v 15,00 hodin začíná hlavní prohlídka Oživený rok 1938. Program končí ve 22,15 hodin vzpomínkou na mobilizaci. Podrobnosti v článku Muzeum na Kočičáku předvede události roku 1938.

Rok v UNESCO
Slavnostní otevření nově opraveného kláštera kapucínů a oslava 1. výročí zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO se konají v sobotu 21. září v Žatci. Celodenní program nabídne prohlídky, přednášky i zábavný program na náměstí. Otevřou se všechny žatecké památky a nabídnout doprovodný program. Podrobnosti nabídne článek Žatec v sobotu oslaví rok v UNESCO a otevře klášter

Mariánská pouť
V Mariánských Radčicích na Litvínovsku se v sobotu 21. září koná již po sedmnácté Mariánská pouť, pořádaná za podpory Severočeských dolů. Pro návštěvníci pořadatelé chystají hudební, zábavný i divadelní program a také historickou scénu. Hostem slavnosti budou například Vlasta Horváth a Ilona Csáková. Více se dozvíte v článku Mariánské Radčice ožijí v sobotu poutí

Kvaš
Rozloučení s létem a oslava sklizně - to je slavnost nazvaná Kvaš, kterou pořádá v sobotu 21. září Archeologický skanzen Březno u Loun. Čeká vás setkání s lidem doby bronzové, ukázky vybavení, technologií a řemesel. Uvidíte a vyzkoušíte si moštování ovoce, lukostřelbu, pečení placek a další workshopy a dílny pro malé a velké. Program doplní přednášky a samozřejmě oheň a občerstvení. Program potrvá od 10,00 do 17,00 hodin.

Porta Aperta
Otevřené brány dílen, farem a výroben mají přilákat pozornost k regionálním producentům. I v našem regionu jich můžete 21. září několik navštívit. Den otevřených dveří pořádá České vinařství Chrámce u Mostu. Prohlédnout si můžete vinařský podnik a dozvědět se zajímavosti o výrobě vína. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.
V sobotu se otevřou dveře také ve vitrážovém muzeu v kostele svatého Jiljí v Libyni a nových prostorech vitrážnické dílny manželů Kantových. Otevírá se ve 12,00 hodin módní přehlídkou. Až do páté můžete zkusit výrobu šperku nebo mozaiky. Ve 14,00 hodin předvede Kateřina Ferlesová improvizaci na křišťálové mísy a dojde na křest nové vitráže v kostele. Koncertuje skupina Synchronicita a Modrá kost. V 18,00 hodin začíná noční prohlídka vitrážového muzea.
Připojí se též Levandulová zahrad v Klapém u Libochovic, kde budou připraveny od 9,00 do 16,00 hodin prohlídky zahrady. V mýdlárně u zámku v Teplicích (na náměstí Svobody) vás čekají tvořivé mýdlové dílny, návštěva sklepení kata Mydláře a prohlídka mini muzea o výrobě mýdla.

Den s hasiči
Pod názvem Kadaňské hašení léta čeká především děti zábavný program s hasičskou technikou na suchu i ve vodě, ukázkami požárního útoku, lezeckých záchranářů a chybět nebude oblíbená pěna. Program začíná v sobotu 21. září (původní termín 14. září byl odsunut kvůli dešti) od 10,00 hodin pod kadaňskými hradbami a trvá do 14,00 hodin. K jídlu bude speciální hasičský guláš.

Jarmark chutí
V pátek a sobotu 20. a 21. září si můžete v centru Teplic užit spoustu chutí a vůní. Jarmark je zaměřen zejména na zdravou výživu, takže nabídne celou řadu přednášek, které budou probíhat v multikině Cinemas v pátek od 10,00 do 13,30 hodin. Kromě toho trhy na kolonádě Domu  kultury (po oba dny 10,00 - 18,00 hodin), vaření na pódiu, soutěže a zábavu pro děti v Divadelním parku.

DeskOFFky
Pátý ročník festivalu deskových her proběhne od pátku do neděle v hotelu Cascade v Mostě. Kromě přehlídky toho to nejlepšího z české deskovkářské scény je připraven workshop malování figurek ve spolupráci s Colours of Warrior, turnaj, který vás bude provázet celou akcí i miniturnaje. Otevřeno od 9,00 do 18,00 hodin.

Slavnosti vína
Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří pořádá v pátek 20. září od 18,00 hodin slavnosti vína. Ochutnávat budete moci vína a moravské speciality, od 19,00 hodin koncertuje Jožka Černý a poté bude hrát k volné zábavě cimbálová muzika Stupava.

Litoměřické vinobraní
Oslavě vína a burčáku bude zasvěcen sobotní program v Litoměřicích. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách - Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, nádvoří kina, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. Tento rok program vinobraní rozšíří nová scéna - Rockový vinařský koutek Valchiria v Michalské ulici, kde vás od 10,00 hodin do půlnoci bude provázet rocková hudba. Hlavním bodem programu je Královská audience, která začíná na Mírovém náměstí v 15,00 hodin a poté se postupně zastaví na všech scénách.

Festival jídla
Dalším festival pro mlsné bude ten chomutovský. Čtvrtý ročník Family Food Festival se koná na náměstí 1. máje v sobotu 21. září od 10,00 do 21,00 hodin. Kromě stánků s jídlem je pro děti připraveno malování na obličej, fotokoutek a další atrakce.

Jiřinková slavnost
Zámek Velké Březno se o víkendu zahalí do krásy jiřin. Na šedesát druhů jich uvidíte v interiérech při prohlídkách zámku, které trvají po oba dny od 10,00 do 17,00 hodin. Na místě si je můžete i pořídit do vlastní zahrady.

Prohlídka rozhledny
V sobotu 21. září ve 14,00 hodin můžete vyrazit na komentovanou prohlídku Schillerovy rozhledny v Kryrech. Začíná u kostela Narození Panny Marie v Kryrech a potrvá přibližně 2 až 3 hodiny.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Slavnosti cibule.