e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec vyhlíží další cenu za záchranu památek

publikováno: 8.8.2024, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

O třetí cenu v soutěži Patrimonium pro futuro usiluje město Žatec. Národní památkový ústav nominoval po Mederově domě a synagoze další zachráněnou památku. Tou je bývalý kapucínský klášter, který je již téměř před dokončením.

Odborná porota soutěže oceňuje rekonstruované památky v několika kategoriích a vedle toho může hlasovat také široká veřejnost v rámci soutěže Památky dějí, a to až do 30. září.

Kapucínský klášter s kostelem Korunování Panny Marie a klášterní zahradou byl vystavěn v letech 17. století a rekonstrukcí prošel v 19. století. Po zrušení klášterů v 50. letech minulého století sloužil jako škola a domov důchodců, posledních třicet let však zůstal opuštěný a chátral. Již v minulosti se podařilo opravit a zpřístupnit Klášterní zahradu. Prodat se ho městu nepodařilo, a tak se nakonec rozhodlo pro jeho rekonstrukci a využití. Vyšla na zhruba 100 milionů korun, které pokryly dotace. Autorem projektu je ateliér Huml a Vaníček. "Podařilo se repasovat velkou část výplňových prvků, nášlapné vrstvy, restaurována byla interiérová klasicistní výmalba i výmalba pocházející ze závěru 19. století. Vnější plášť byl navrácen do podoby z počátku 20. století, fasádám rajského dvora dominují obnovené sluneční hodiny. Nové vstupy jsou koncipovány jako razantní, vizuálně i materiálově odlišné," hodnotí rekonstrukci Národní památkový ústav. Vyzdvihl především restaurování interiérových výmaleb. "Pozitivem obnovy je i skutečnost, že klášter bude po ukončení prací přístupný široké veřejnosti – v objektu bude fungovat robotické centrum a přednáškový sál, ostatní prostory budou sloužit jako zázemí pro místní spolky."

Foto: Národní památkový ústav.