e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Ústeckého kraje se znovu chystají filmaři, kraj podpoří čtyři filmy

publikováno: 7.1.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Natáčení čtyři celovečerní filmů v Ústeckém kraji podpoří krajská dotace. Peníze musí filmaři utratit právě v tomto kraji. Už v polovině letošního roku bude mít premiéru jeden z podpořených snímků - psychologické drama Oběť režiséra Michala Blaška. 

Do dotačního programu kraje na podporu audiovizuální tvorby se přihlásilo devět filmových projektů, které celkem žádaly o téměř 6 miliónů korun. „Těší nás veliký zájem filmařů o pilotní program. I přes relativně nízkou alokaci můžeme podpořit alespoň 4 snímky různých žánrů. Příchozí produkce především významně podpoří místní ekonomiku a zároveň lze využít i marketingový potenciál, který je s filmovým natáčení spojený,“ přiblížil nesporné přínosy dotačního titulu Jiří Řehák, náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče.

Podporu 600 tisíc korun získal snímek Ukousnutý měsíc, za kterým stojí oceňovaný scénárista Ivan Arsenjev (Moje slunce Mad, Krajina ve stínu, aj.) a mladý režisér Tomáš Pavlíček (Chata na prodej, Parádně pokecal). "Snímek zpracovává aktuální téma krize současné české rodiny na pozadí střetu dvou zcela odlišných kulturních prostředí. Více než polovina filmu bude přímo situována do Ústí nad Labem a blízkého okolí," uvedla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Podporu 500 000 Kč pak získaly psychologické drama Oběť režiséra Michala Blaška a mystery-drama odehrávající se v kulisách krajiny bývalých Sudet s názvem Wirbel v režii na poli celovečerních filmů debutujícího Tomáše Hubáčka. "U snímku Wirbel byla mj. oceněna podpora environmentální tématiky, která skýtá možnost pro posílení pozitivního vnímání Ústeckého kraje," dodala Fraňková.

Podporu 400 000 Kč pak získal autorský film Už tě nemám rád režiséra a scénáristy Zdeňka Jiráského, který je mj. držitel Českého lva za snímek Poupata. "Snímek je klasickou road movie mapující vztah a cestu dvou postav teenagerů z rozdílných prostředí, který dle hodnocení komise skýtá značný potenciál na domácích i zahraničních festivalech," doplnila mluvčí.

„Na první snímek s finanční podporou Ústeckého kraje se můžeme těšit již v příštím roce. V polovině roku 2022 by měl přijít do kin snímek Oběť režiséra Michala Blaška. Dotační titul na podporu českého filmu plánuje vyhlásit Ústecký kraj i pro letošní rok,“ doplňuje Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje, která dotační titul zajišťuje. 

Foto: Natáčení seriálu MOST!, archív České televize, Buchtová.