e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie u Radnice představuje žateckého chmelaře a malíře

publikováno: 4.9.2023, kategorie: Výstavy, autor: Petr Šimáček

Sdílet: facebook twitter google+

V žatecké Galerii U Radnice proběhla se v závěru srpna uskutečnila vernisáž obrazů žateckého patriota, chmelaře a malíře Antonína Hacha (*1908 v Kralovicích, +1984 v Žatci). Milé kresby a obrázky budou k vidění do konce září.

Antonín Hach začal malovat v roce 1922 ve svých 15 letech při studiích na obchodní škole v Rakovníku. První obrázky patřily rodným Kralovicím, kam se vždy rád vracel. Školu dokončil s vyznamenáním a hned nastoupil jako praktikant u firmy Obchod chmelem Rouček a Stern v Žatci. Brzy dokázal poznat způsoby zpracování a úpravy chmele, uměl jej třídit a určovat jeho jakost. Nakonec se věnoval i odbytu chmele do českých a slovenských pivovarů a navázal obchodní styk s pivovary v Belgii a Francii. Vzhledem k dlouhodobým zkušenostem s chmelem byl jmenován inspektorem Inspekty Praha, která zajišťovala pro zahraničí odborné zprávy o vyváženém českém chmelu. Stal se zároveň skladníkem exportního skladu Léčivých rostlin v Žatci. 

Autor byl nadšeným turistou, kdy při cestování rád maloval krajinky. „Jsem nadšená, že jsem mohla touto výstavou přinést vzpomínku na mého tatínka, který miloval Žatec a připomenout jeho tvorbu,“ řekla při vernisáži jeho dcera Jindřiška Bajborová. Obrázky Žatce, Libočan, Kralovic, Sobotky, Krkonoš a dalších míst si mohou návštěvníci v žatecké Galerii U Radnice prohlédnout do 30. září.

Tato žatecká galerie se věnuje mladým začínajícím, ale také renomovaným výtvarníkům ze Žatce a okolí. „Dávat prostor těmto malířům se ukazuje jako skvělý nápad. Celý příští rok máme již obsazený,“ prozradil kurátor galerie Petr Pavel Šimáček a dodal: „Do konce letošního roku to budou ještě dvě výstavy Žatecké erby a obrazy akademického malíře Václava Nasvětila.“