e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské výlety za ptactvem

publikováno: 24.1.2023, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Lounské Oblastní muzeum připravilo na tento týden dvě příležitosti setkat se s místním ptactvem. Dnes, v úterý 24. ledna, si můžete poslechnout přednášku o sovách na Lounsku a v sobotu vyrazit na muzejní exkurzi za ptactvem na zimní Ohři. Obě akce připravil zoolog muzea Miroslav Bažant.

Přednáška Sovy na Lounsku proběhne v úterý 24. ledna od 17,00 hodin v domě Sokolů z Mor (Pivovarská 43, Louny). Od lounského zoologa Miroslava Bažanta se dozvíte, jaké sovy na Lounsku žijí v lesích i v otevřené krajině, jakým sovám se nejen v našem regionu daří, jaké jsou naopak čím dál tím víc vzácnější, jak a kde tyto druhy žijí, co je ohrožuje i proč je sýček obecný nejohroženějším ptačím druhem České republiky. Uvidíte i unikátní záběry z hnízdních budek sýčků. 

V sobotu 28. ledna pak pokračuje třináctým výletem série Muzejních exkurzí s přírodovědci, tentokrát s podtitulem Zimní Ohře. Exkurze je pořádána ve spolupráci s Českou společností ornitologickou při příležitosti Světového dne mokřadů, jenž připadá na 2. února. "Vypravíme se na zimní Ohři nejen za zimujícími ptáky. Dozvíte se také, jak během zimy správně přikrmovat ptáky vodní i ostatní," zve Miroslav Bažant. Sraz je v sobotu v 9,00 hodin na návsi ve Stekníku (50.3247N, 13.6229E). Předpokládaný konec kolem 13. hodiny. Nutné vlastní auto k přesunům. Akce se koná za jakéhokoliv počasí. S sebou dalekohled. Dotazy na telefonu 777 862 231.