e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 20. až 22. října

publikováno: 18.10.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend si můžete užít historii na vlastní kůži - experimenty, rituály, dobové hry nabídnou Mezinárodní dny archeologie v Kadani a Mostě. Přidáme také jízdy strašidelným vláčkem, výlov rybníka nebo swap party.

Poslední tanec v expozici
V říjnu vrcholí v lounské Galerii Benedikta Rejta výstavní projekt Krása. Klade si otázky potřeby krásy v životě a pracuje s jejím pozitivním vlivem na psychické zdraví. Tento týden, v pátek 20. října, můžete navštívit poslední živé taneční vystoupení v expozici. Více se dočtete v článku Lounská galerie s loučí s výstavním projektem Krása.

Archeologie v klášteře
Další Mezinárodní den archeologie se bude konat ve Františkánském klášteře v Kadani. Jeho tématem bude zpracování a získávání surovin. Těšit se můžete na přednášku, film, ukázky dobývání surovin i experimenty. Vyzkoušíte si výrobu hornických kahánků, rýžování zlata, kutání mlátkem či výrobu provázků z lýka. Program probíhá v sobotu 21. října od 10,00 hodin. Na závěr od 18,00 do 21,00 hodin jsou připraveny kostýmované prohlídky Pouť do svaté země.

Výlet na Svatý vrch
U příležitosti 20. výročí obnovení rozhledny na Svatém vrchu nad Kadaní se můžete vydat na turistický pochod. Startuje v sobotu 21. října v 9,00 hodin na vlakovém nádraží v Klášterci nad Ohří. Trasa měří 8 km.

Noční prohlídka
Speciální komentovaná prohlídka s průvodcem v jedinečné atmosféře setmělého kláštera váš čeká v Cisterciáckém areálu v Oseku. Začíná v pátek 20. října od 20,00 hodin.

Výlov rybníka
V sobotu 21. října zakončí zámek Červený Hrádek u Jirkova turistickou sezónu výlovem zámeckého rybníka. Součástí budou stánky s občerstvením, hry pro děti a hudební doprovod v podání kapel Brass band a Mrakoff. Výlov začíná v 8,00 hodin a potrvá do 13,00 hodin.

Bohové a démoni v archeologii
Magie a rituály v mladším pravěku jsou tématem oslavy Mezinárodního dne archeologie v Oblastní muzeu a galerii v Mostě. Po celé sobotní odpoledne 21. října se můžete zábavnou formou seznámit s prací archeologů a historiků. Čekají vás pravěké osady plné bohů a démonů. Vše o programu se dozvíte v článku Bohové a démoni ovládnou mostecké muzeum.

Strašidelný vláček
Potřetí do ulic Teplic vyrazí strašidelný vláček, a to v sobotu 21. října odpoledne. Jízda zámeckou zahradou bude ukončena na zámku v Teplicích, kde bude strašit Divadlo v Pytli. Vydat se můžete i na strašidelnou cestu zámeckým parkem pěšky. Připraveno je deset jízd od 13,00 do 19,45 hodin. Jízdenky jsou k dispozici na visitteplice.com nebo v infocentru. 

Most For Music
Hudební festival se chystá v pátek 20. října v mosteckém Rokáči Vinohrady. Odstartuje ve 20,00 hodin a hrát budou Waste, Fridrich and Fridrich, Seven a Ovečky a ostatní.

Swap party
Nakupujte, swapujte - tak zní motto další swap party, která se uskuteční v neděli 22. října mezi 11. a 17. hodinou v Teplicích. Poprvé se bude konat v prostorech teplické sokolovny. Každému nabídne příležitost ke sdílení a výměně věcí, které již nechce nebo nepotřebuje. Jak na to, se dozvíte v článku Teplická Swap party se stěhuje do sokolovny. 

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: iStock.