e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Hoře Svaté Kateřiny se otevře rozhledna

publikováno: 17.6.2002, kategorie: Zajímavosti, autor: K. Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 22. června se návštěvníkům Hory Svaté Kateřiny opět po letech otevře nádherný výhled do Krušných hor a sousedního Německa. Oslavuje se tu totiž 100 let rozhledny Hláska, která bude po rozsáhlé rekonstrukce opět přístupná veřejnosti.
Vyhlídková věž byla postavena v roce 1902 a je vysoká 16 metrů. Její rekonstrukce začala v roce 2001 a přišla na 1,3 milionu korun. Došlo ke zpevnění a vyčištění původního obvodového zdiva a vnitřních zdí a byla instalována dřevěná stylová nástavba, která je nesena ocelovými nosníky. Na věží je instalována webová kamera, která přenáší obrázky z hor na www.horasvatekateriny.cz.
Slavnostní otevření věže rozhledny začíná v 10,30 hodin ekumenickým vysvěcením. Ve 14,00 proběhne vyhodnocení dětské výtvarné soutěže "Krušné hory, jak je vidím já". Po celý den jsou připraveny atrakce jako projížďky patrovým anglickým autobusem, dětské soutěže, večer potom opékání buřtů. V průběhu oslav hrají Pichlovanka, folková kapela Pro kočku, dětská folková kapela Svatá Kateřina, dětský soubor Zlej sen a DJ Rudy.
Do Hory Svaté Kateřiny se můžete dopravit buď vlastními silami od kol po auta nebo použít netradiční dopravu patrovým anglickým autobusem. Vyjíždí v 9,30 z autobusového nádraží v Mostě a v 10,00 hodin z Litvínova, své linky posílí také ČSAD Bus (v 9,30 a 13,30 hodin z Litvínova).