e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V bývalých žateckých papírnách vzniká kuželna a městský archiv

publikováno: 16.2.2024, kategorie: Památky, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Zcela nové využití bude mít spodní část bývalých papíren v ulici Volyňských Čechů v Žatci. Zatímco v jedné části rozsáhlého objektu už jsou pracoviště regionálního muzea včetně depozitáře, zbytek památkově chráněné nemovitosti se proměňuje na městský archiv a kuželnu.

Práce za zhruba 66 milionů korun a s využitím evropských dotací se již blíží ke konci. Střední část bývalých papíren bude kompletně sloužit potřebám městského archivu. „V objektu bude kromě skladovacích prostor s pojízdnými regály také kancelář se zázemím pro zaměstnance, archivářská dílna a badatelna,“ popsala využití části objektu vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Dostatečně velký prostor pro městský archiv radnici dosud chybí, proto bylo rozhodnuto, že potřebu pokryje část někdejší továrny, kde se za Rakouska-Uherska vyráběly zejména kartony. Pro archiv, kam se bude vcházet z ulice Volyňských Čechů, se využije jak celá střední část nemovitosti, tak i půdní prostory ve spodní části budovy. Přestěhováním archívu město zkvalitní služby občanům a odborné veřejnosti.

Spodní část budovy bude využita především jako kuželna – v prvním patře byla položena samotná kuželkářská dráha a vznikla část zázemí. Sociálních zařízení, technická místnost či klubovna bude v přízemí. Jako vchod do kuželny poslouží původní vstup do objektu od kruhového objezdu.

Otevření nové kuželny je důležité nejen pro samotné kuželkáře, kteří v současné době hrají divizi a jejichž staré prostory už neodpovídají současným potřebám. Sloužit má také široké veřejnosti a využívat ji budou moci i školy z města i okolí.

Po přestěhování sportovců stará kuželna zanikne, tím se otevře prostor směrem na hradby od autobusového nádraží. Do budoucna se počítá s tím, že vznikne procházková trasa kolem celých hradeb – tedy i podél autobusového nádraží a uličkou kolem bývalé posádkové věznice, z níž má po rekonstrukci vzniknout bytový dům. Práce na něm mají začít ještě letos.