e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Když u vás doma zazvoní statistici

publikováno: 14.2.2024, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Český statistický úřad odstartoval v únoru šetření, jehož cílem je zjistit životní podmínky v domácnostech v České republice. Průzkum bude trvat až do 23. června 2024. Tazatelé statistického úřadu osobně navštíví přibližně 11, 5 domácností v Česku. Co když zazvoní u vás?

Někteří z respondentů jsou zapojeni do šetření o životních podmínkách již z předchozích let, nicméně 4 750 domácností je letos osloveno poprvé. Tazatel se prokáže průkazem tazatele statistického zjišťování ve spojení se služebním průkazem ČSÚ nebo s občanským průkazem. Jedná se o oboustranně potištěnou polykarbonátovou kartu, která je opatřena ochrannými prvky a logem úřadu. Totožnost tazatele je navíc možné ověřit přímo na webu ČSÚ. Můžete také kontaktovat pracovnici Krajské správy ČSÚ, kterou je Bc. Miloslava Barčová, tel. 797 874 125. 

"Smyslem šetření je získat dlouhodobě srovnatelné údaje pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel a získat data pro výpočet ukazatelů peněžní a materiální chudoby," vysvětluje Český statistický úřad (ČSÚ). Šetření nazvané Životní podmínky organizuje ČSÚ každoročně již od roku 2005. Jednotliví členové náhodně vybraných domácností při něm odpovídají tazatelům na otázky týkající se bydlení, pracovní aktivity, příjmů a vyjadřují se i k materiálním a zdravotním podmínkám. Obdobné zjišťování probíhá v celkem 34 evropských zemích. 

Ilustrační foto: iStock.