e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V kláštereckém zámku začalo natáčení Beethovenova festivalu

publikováno: 13.5.2021, kategorie: Hudba, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento týden začalo v Klášterci nad Ohří první natáčení pořadů Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Festival klasické hudby se letos z větší části přesouvá do virtuálního prostředí. Jeho pořadatel, Severočeská filharmonie Teplice, nabídne divákům nejen koncerty, ale také pohledy do zákulisí a představí místa, která festival navštíví.

„Natáčení v Klášterci bylo velmi zajímavé, neboť jsme poprvé s celým štábem opustili již vyzkoušené sály v Teplicích a natáčeli v krásném prostředí zdejšího zámku. Protože festivalové koncerty neděláme chronologicky za sebou, jako první jsme natáčeli se Zemlinského kvartetem, jehož koncert diváci uvidí až 15. června,“ říká za organizační tým festivalu Magdaléna Jenčíková.

Stejně jako v případě koncertů Severočeské filharmonie z Teplic se i tohoto natáčení ujalo mostecké studio Ponte Records a pořady režíruje zkušený režisér Jaromír Malý. Všechny budou moderované hercem Svatoplukem Schullerem. 

Festival postupně, stejně jako každý rok, navštíví osm míst Ústeckého kraje. Z Klášterce nad Ohří se štáb přesune dále na zámek v Jimlíně nebo Děčíně, také do kostelů v Mostě, Chomutově, Litoměřicích nebo do kláštera v Oseku a samozřejmě se část koncertů uskuteční i v domovských Teplicích.  „Beethovenův festival je v tomto unikátní, neboť přináší hudební zážitky do celého kraje. Jde o největší festival klasické hudby, který se koná výhradně na území Ústeckého kraje, a právem tak patří do krajského Rodinného stříbra,“ dodává Jenčíková. 

 Letos se koná již 56. ročník festivalu. V celé historii byl přerušen jen jednou – vloni kvůli zákazu kulturních akcí. „Takto ale nejde postupovat stále, nechtěli jsme dlouholetou tradici přerušit. Festival se připravuje dlouhé měsíce dopředu, a tak jsme stáli před rozhodnutím, jak ho v současných podmínkách uskutečnit. Rozhodli jsme se proměnit nevýhodu on-line pořadů ve výhodu. Nabídneme divákům nejen koncert, ale také prohlídku jednotlivých lokalit, rozhovory a další zajímavosti z natáčení. Diváci tak budou moci navštívit i koncerty, na které by třeba osobně kvůli vzdálenosti nepřijeli,“ říká ředitel Severočeské filharmonie Roman Dietz.

Své koncerty nabízí Severočeská filharmonie Teplice na svém YouTube kanále ve špičkové zvukové i obrazové kvalitě už několik měsíců. Natáčení festivalových koncertů je však výrazně náročnější. „Je to náročné technicky i logisticky, v krátké době musíme stihnout natočit, sestříhat a dát do vysílání čtrnáct koncertů. Na každý máme tři dny, navíc pokaždé točíme v jiném prostředí, jiném městě,“ říká majitel studia Ponte Records Míra Kuželka a dodává: „Jsme z té práce ale nadšení. Využijeme všechny možnosti našeho studia – zvukovou i obrazovou část, a vzniká práce, na kterou můžeme být pyšní.“

Hudební festival Ludwiga van Beethovena začíná 27. května Zahajovacím koncertem v Teplicích, kdy zazní slavná Beethovenova Symfonie č. 9 „S Ódou na radost“. Festival pak potrvá celý měsíc a o jeho programu vás budeme podrobně informovat. Severočeská filharmonie Teplice zatím vyčkává na rozhodnutí vlády, a pokud to bude možné, alespoň některé koncerty zpřístupní divákům.