e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 12. až 14. srpna

publikováno: 10.8.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V polovině srpna vás opět pozveme na řadu hudebních festivalů a poutí. Řada památek navíc nabídne zajímavé prohlídky - noční zámek Nový Hrad, hrané kadaňský klášter, slavnostní zámek Stekník nebo večerní park v Krásném Dvoře.

Festival Obnaženi
Multižánrové setkání současného umění nabídne od středy 10. do soboty 13. srpna celou řadu zajímavých programů po celém Chomutově. Kromě hudby návštěvníky čekají výstavy, taneční představení, instalace ve veřejném prostoru i filmy. Po devatenácté festival Obnaženi pořádá stejnojmenný chomutovský spolek. Více o programu v článku Lenka Dusilová zahájí program chomutovského festivalu Obnaženi. 

Fesťáček pod hradbami
Na sobotu 13. srpna chystá obec Místo Fesťáček pod Hradbami, tedy hradbami Hasištejna. Od 17,00 hodin vystoupí na nádvoří Adéla Radimcová, Album, Vomiště, Poutníci a Maruška je pryč. Vstupné 200 Kč, studenti 100 Kč, děti do 15 let zdarma.

Friendly Freak Festival
V areálu bývalé kotelny v Bílině (za Chlumem 815) se koná v sobotu 13. srpna odpoledne a večer festival, kde budou hrát rockové a punkové kapely, uvidíte ohnivé show a bodysuspesion show. Vstup 300 Kč, začátek v 15,00 hodin.

Zámecké slavnosti
Slavnosti Jana Františka hraběte Kulhánka z Klaudensteina se budou v sobotu 13. srpna odehrávat na zámku Stekník na Žatecku a vy jste zváni jako hosté zámeckého pána. Během hraných kostýmovaných prohlídek si můžete přijít prohlédnout, co vše taková slavnost obnášela. Další informace najdete v článku Jak vypadala zámecká slavnost, se dozvíte na Stekníku

The Most Fest
V Mostě na jezeře začíná ve čtvrtek 11. srpna velký hudební a sportovní festival. Vystoupí na něm třeba Lucie Bílá a Arakain, Richard Müller, Leoš Mareš, Monkey Business a další. Připraven bude i sportovní program - řada exhibicí, snow park, závody dračích lodí, závod rainbow run, beach volejbal a další. Jednodenní vstupenky na místě stojí ve čtvrtek 250 Kč, v pátek a sobotu 550 Kč.

Jiřetínská pouť
V Horním Jiřetíně na Litvínovsku se konají o víkendu městské slavnosti a pouť. V okolí bývalého nádraží vyrostou pouťové atrakce, kulturní program pak bude probíhat u kulturního domu. Hlavní hvězdou sobotního programu bude Ivan Mládek a Banjo Band (od 15 hodin), vystoupí také skupina Perutě, Laura a její tygři, Devianti a Olga Lounová. Na druhé scéně v areálu chovatelů vystoupí dechovky, kapely Kvinta a Skanzen a retroparty se Zdeňkem Lukeslem. Návštěvníci si budou moci prohlédnout kostel Nanebevzetí Panny Marie, připravena jsou žonglérská vystoupení, kejklíř, šermíři, obří loutky, dobové stánky, chůdaři či hry pro děti.

Ročovská pouť
Další pouť nabízí obec Dolní Ročov na Lounsku, kde se koná v neděli 14. srpna od 9,00 hodin. V 10,00 hodin začíná poutní mše svatá a na návsi poté zahraje Šumařinka. Po celou dobu můžee navštívit klášter, děti si na návsi užijí skákací hrad.

Noční bloudění
Už jste někdy zkusili projít bludiště z kukuřice a v noci? Příležitost máte v sobotu 13. srpna v kukuřičném poli v Račeticích na Kadaňsku. Noční bloudění po mapě Dánska se strašidly a speciální tajenkou začíná od 21,00 hodin. Do 23,00 hodin je především pro děti s rodiči, poté vypukne zábava pro odvážnější. Doporučena baterka.

Noční běh
Proběhnout se večerním Mostem můžete v sobotu 13. srpna na sedmém ročníku zážitkového běhu NN Night Run na 10 nebo 5 kilometrů. Start je v 16,00 hodin, odpolední závody jsou určené pro děti a nezávodní rodinné běhy.

Večerní prohlídky
Vydejte se s Janem Hasištejnským z Lobkowicz na pouť do Svaté země. Františkánský klášter v Kadani připravuje na sobotu 13. srpna dramatizaci cestopisu z roku 1493. Prohlídky začínají vždy v celou od 17,00 do 21,00 hodin.

Medové odpoledne
Do kláštera v Kadani se můžete vypravit i v neděli odpoledne. Ve 13,00 hodin tam začíná Medové odpoledne s jarmarkem se včelími produkty, přednáškou, patchworkem, hudbou a divadlem pro děti.

Středověké slavnosti
Na hradě Loket se o víkendu konají Středověké slavnosti purkrabího Půty. Přijít můžete v sobotu i neděli od 10,00 do 18,00 hodin. Přihlížet můžete rytířskému klání, bavit se u divadelních taškařic, obdivovat kejklířské kousky nebo se zaposlouchat do tonů středověké hudby. Projděte si řemeslný trh, naberte inspiraci a vyzkoušejte si řemesla našich předků. Historický průvod městem vychází ve 13,00 hodin po oba dny.

Klášterečtí Kláštereckým
Šest místích kapel se představí na multižánrovém festivalu pro všechny věkové kategorie v letním kině v Klášterci nad Ohří. Program začíná v sobotu 13. srpna od 15,00 hodin.

Hraniční buk
Česko-německá slavnost se koná o víkendu na Cínovci na Teplicku. Po oba dny se bude konat od 10,00 hodin mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci. Hlavní program začíná v sobotu v 11,00 hodin a nechybí v něm kapela Frajerky z Galerky, Doubravanka, prodej zákusků a grilované cínovecké klobásy.

Procházka parkem
Město Klášterec nad Ohří nabízí v neděli od 15,00 hodin komentovanou prohlídku parku. Tentokrát si projdete Západní okruh a získáte informace o Doupovských horách. Lístky k zakoupení v infocentru pod radnicí. Sraz u kašny před zámkem.

Noční prohlídky
Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku si na sobotní večer připravil speciální kostýmované prohlídky s tématem Novohradské kratochvíle. Začínají ve 20,00 hodin a jsou vhodné pro děti od 12 let.

Večerním parkem
Další večerní procházku chystá zámek Krásný Dvůr. Průvodce vás ale tentokrát zavede do zámeckého parku. Komentovaná procházka za soumraku začíná 13. srpna od 20,00 hodin a dlouhá bude asi šest kilometrů. S sebou baterku a dobré boty.

Vyprávění v zámeckém parku
Tradice známé i neznámé, tentokrát na téma léto, můžete poznat v neděli 14. srpna na komentované procházce zámeckým parkem v Peruci. Cestou potkáte krásnou žnečku, drbnu statkářku i muzikanty, vyzkoušíte si pletení košíků a ochutnáte buchty. Začátek u Boženiny studánky v 11,00, 13,00 a 15,00 hodin. Vstupné 180 Kč, děti do 12 let zdarma.

Budyňská bitva
Jednotky Burgundského vévody s vojskem Švýcarského spříseženstva se střetnou na vodním hradě Budyně nad Ohří. Hrad se otevře v sobotu 13. srpna v 10,00 hodin a čekají vás hned dvě bitvy - ve 13,00 a 16,00 hodin. Dále se můžete těšit naukázku výcviku švýcarských žoldnéřů s dlouhými píkami, vystoupení šermířů, hudebníků a tanečníků. Na trhu kromě občerstvení a zboží najdete i ukázky řemesel a středověké kuchyně. Rodinné vstupné 400 Kč, dospělí 200 Kč, děti od 7 let 100 Kč.

Výlet na dinosaury
Na lounském výstavišti se můžete vydat od čtvrtka 11. do neděle 14. srpna na výlet do druhohor. Interaktivní divadelní přednáška pro děti na téma život dinosaurů je doplněná replikami fosilií ve skutečných velikostech a pohyblivými dinosaury. Ve čtvrtek a pátek jsou začátky v 18,00 hodin, v sobotu od 15,00 a v neděli od 11,00 hodin.

Opárenská kecka
Pojďte si projít malebné Opárenské údolí v Českém středohoří. Připraveny jsou trasy od tří kilometrů pro nejmenší po interaktivní stezce až po 32 km pro frajery. Start i cíl je 14. srpna ve sportovním areálu v Malých Žernosekách, který bude otevřen od 9,00 do 22,00 hodin, registrace jsou otevřené do 14,00 hodin.

Koncerty
V žatecké Klášterní zahradě koncertuje v sobotu 13. srpna od 20,00 hodin punková kapela Znouzectnost.
Na nedělním Kafáči v lázeňském areálu Kyselka v Bílině vystoupí od 15,00 hodin Don bon, Pavel Houfek a U-style.
V letním kině v Klášterci nad Ohří můžete slyšet v pátek 12. srpna od 19,00 hodin objev ankety Zlatý slavík, zpěváka Michala Horáka.
V letním kině na zámku v Teplicích koncertuje v pátek od 20,00 hodin kapela Gaia Mesiah.
V letním kině v Žatci bude znít po celou sobotu techno. Festival začíná ve 13,00 hodin.
V pátek 12. srpna od 18,00 hodin můžete vyrazit na buskingový večer na Studentském náměstí v Kadani, kde zahraje kapela Smörbröd.
V restauraci Stromovka v Lounech v pátek od osmi večer zahraje The Beatles Revival a Karel Kahovec.
V rámci lázeňských koncertů zahraje v teplické Šanovské mušli v sobotu 13. srpna od 16,30 hodin Big Band Zdenka Tölga.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Městské muzeum v Kadani.