e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Droužkovické rybníky prokoukly do krásy

publikováno: 8.4.2024, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nové odpočinkové místo mají k dispozici obyvatelé a návštěvníci Droužkovic na Chomutovsku. Vzniklo úpravou dvou zanedbaných rybníků, na které se podílela obec, místní obyvatelé i Severočeské doly. V zimě se mohou obyvatelé Droužkovic těšit na obecní výlov.

„Oba rybníky byly znečištěné, zarostlé a nevzhledné. Více než třicet let se nečistily,“ vysvětlil důvody této investice starosta obce Zdeněk Národa. Dnes jde o půvabné místo, které slouží k odpočinku, dětským hrám a připravené je i pro obecní akce.

Nejprve bylo nutné rybníky vylovit, vyčistit a vykácet okolní nálety. „Na práci se podílela řada místních obyvatel a hasiči. Severočeské doly nám poskytly techniku na vyčištění rybníků,“ říká starosta. Odborná firma pak provedla zpevnění břehů a vybudovala nové výpustě. Nakonec přibyla mola nad vodní hladinou, nové stromy, lavičky a herní prvky. Děti si s nimi mohou opakovat školní znalosti z přírodopisu. I na tyto dřevěné hry přispěla důlní společnost. V rámci náhradní výsadby pak firma Ekodendra osadila rybníky vodními rostlinami.

Jeden z rybníků, který je průtočný, by měl sloužit jako chovný. „Ne snad, že bychom chtěli podnikat v rybářství. Už výlov před čištěním se ale setkal s živým zájmem, a tak jsme nakoupili kapry, místní chlapi se složili na krmení a budeme doufat, že ryby porostou. V zimě si pak uděláme obecní výlov, takovou slavnost se svařákem a přátelským setkáním,“ říká k nápadu Zdeněk Národa. Podle starosty se areál rybníků stal velmi rychle oblíbeným místem vycházek i dětských her.