e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival podpoří záchranu bohosudovských varhan

publikováno: 25.5.2022, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební festival Ludwiga van Beethovena se po čtvrtečním zahajovacím koncertu ihned rozjede do Ústeckého kraje. Svým prvním koncertem podpoří snahu o záchranu varhan v bazilice Panny Marie Sedmibolestné v Bohosudově. Koncert se koná v pátek 27. května.

Na pátečním koncertě se představí Bohosudovský sbor i se svým uměleckým vedoucím, varhaníkem, dirigentem a skladatelem Milošem Bokem. S bohosudovskou bazilikou je jeho činnost spjata již dlouhých 37 let a provedl zde řadu premiér svých chrámových skladeb. Jako sólistka vystoupí sopranistka Eliška Weissová, která je stálým hostem opery Národního divadla v Praze a slyšet ji můžete také v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. V průběhu večera zazní například Biblické písně Antonína Dvořáka, ale také dílo Miloše Boka.

Hudební festival Ludwiga van Beethovena se zastavuje v Bohosudově úplně poprvé a chce tím podpořit Spolek pro záchranu bohosudovských varhan. Jeho cílem je jak záchrana jedinečných Schiffnerových varhan, tak oživení kulturního dění v bazilice Panny Marie Sedmibolestné. Na webových stránkách www.varhanybohosudov.cz je zveřejněn projekt Adopce píšťal, kde je možné poslechnout si autentické nahrávky varhaníka Miloše Boka a vybrat si některou z píšťal k adopci a podpořit její opravu. Vstupné ve výši 200 Kč bude věnováno do veřejné sbírky. Koncert začíná v 18,00 hodin.

57. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena pokračuje hned v sobotu koncertem na zámku Nový Hrad, s jehož programem vás seznámíme zítra. Vše o festivalovém dění najdete v našem Speciálu Beethovenův festival 2022 a na festivalových stránkách.