e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam s krabicemi z e-shopů?

publikováno: 21.12.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Předvánoční nákupy na internetu znamenají hromady krabic, papíru a výplní. Modré popelnice přetékají obsahem, zvlášť když se někdo neobtěžuje s rozložením objemných krabic. Iniciativa KAMsNIM.cz přichází s mapou obchodů, kde můžete krabice opět poslat do oběhu.

V Česku funguje už téměř 50 tisíc internetových obchodů. Počet nákupů v nich stále stoupá a v posledních letech i vlivem pandemie a uzavření obchodů. S tím však stoupá i ekologický dopad zásilek, který trápí stále více zákazníků a e-shopů.

Řada obchodů proto odebírá už použité krabice a výplně, do kterých balí své další zásilky. "Všechny obalové materiály jsou navrhované tak, aby vydržely opakovanou manipulaci. Proto je škoda s nimi zacházet jako s jednorázovým odpadem,” říká Monika Barešová ze spolku Trash Hero Czech republic, která odběrná místa doplňuje do aplikace www.KAMsNIM.cz. "Samotné e-shopy vítají ušetřené peníze za obalový materiál, který by jinak musely draze pořizovat. V očích ekologicky smýšlejících zákazníků tím navíc posiluji svoji značku,” dodává Barešová. Na uvedeném webu můžete najít odbyt i pro spoustu dalších věcí, které vám doma překážení a nechcete je odnést do popelnice.

Mapa obsahuje už bezmála 150 obchodů, o nichž je možné balíky odnést. Tento trend však zatím do regionů moc nedorazil. Zatímco v Praze najdete 45 míst, kam odložit krabice, v celém Ústeckém kraji jsou jen tři - dvě v Ústí nad Labem a jedna v Mostě.