e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Komíny, dominanty Podkrušnohoří, představí přednáška v mosteckém muzeu

publikováno: 17.11.2023, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum a galerie v Mostě pořádá výjimečnou přednášku dvou odborníků – komínářů. Je součástí výstavy Když věk je jen číslo k 80. výročí teplárny v Komořanech. Představí historii a zajímavosti nejen komořanského komínu, ale další továrních komínů v Podkrušnohoří. Přednáška se koná ve čtvrtek 23. listopadu.

Do Mostu přijedou přednášek dva specialisté - komínáři Ing. Martin Vonka, Ph.D., Mgr. Michal Horáček, kteří se věnují nejen mapování historických komínů, ale také jejich slézání. Přednáška se tak bude zabývat vysokými železobetonovými komíny na Mostecku se zvláštním důrazem na komín komořanské elektrárny, jejich technickými a technologickými vlastnostmi a souvislostmi jejich výstavby. Zároveň ale nastíní i starší vývoj těchto vysokých staveb a zachytí i možnosti a limity historického výzkumu v tomto tématu a zasadí jej do širšího rámce hospodářských dějin.

"Vysoké železobetonové komíny stojí trochu stranou pozornosti vedle svých starších zděných kolegů. Bývají stále ještě vnímány spíše jako šedivé kouřící stavby, často hyzdící okolní krajinu. Ve skutečnosti se ale jedná o vyspělá technická díla hodná pozornosti, jež jsou svědkem nejen vývoje komínového stavitelství, ale i proměny našeho hospodářství," říká Martin Vonka. Železobetonové komíny sahající do výšek několika stovek metrů se staly typickými právě i pro podkrušnohorskou krajinu.

Přednáška je doprovodným programem výstavy, která vznikla u příležitosti 80. výročí od zahájení stavby elektrárny v Komořanech. Ta byla prodloužena a k vidění je v mosteckém muzeu do ledna 2024.