e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osecké slavnosti letos ozvláštní fantaskní svět Karla Zemana

publikováno: 13.8.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Ivana Bonaventurová/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tématem letošních Oseckých slavností, které se konají o víkendu 16. až 18. srpna, je století páry a steampunk. Kromě večerního hudebního programu na hlavním pódiu se Osecké slavnosti poženou plnou parou vpřed. Jejich podtitulem je letos Osek pod parou… 

V předvečer oseckých slavností se v pátek 16. srpna uskuteční v areálu cisterciáckého kláštera koncert Michala Hrůzy s kapelou Hrůzy s hostem, oseckou kapelou Sklepssesion. Vstupenka/náramek na páteční koncert současně platí na celé Osecké slavnosti 2024. Vstupné na ně ve výši 50 Kč zůstává nezměněno a stejně jako vloni platí na oba dva dny. Děti do 140 cm mají vstup zdarma. Polovina vybrané částky půjde na podporu Cisterciáckého kláštera v Oseku. 

Slavnosti začínají v sobotu 17. srpna svoláváním k průvodu na Klášterní náměstí s Krušnohorskou dudáckou muzikou a mažoretkami Domu dětí a mládeže Osek. Průvod dojde až k branám kláštera, které budou tímto slavnostně otevřeny. Hned poté startuje dvoudenní program (nejen) na nádvoří cisterciáckého kláštera. 

V sobotu začíná Parním orchestrem, třemi vstupy Divadla v Pytli s názvem Pára v akci, Krušnohorskou dudáckou muzikou, pokračujeme pohádkami pro děti Divadla na klice, přes Experiment plnou parou vpřed!, módní steampunkovou show s defilé kostýmů, po večerní koncerty. Hlavní stage obsadí v sobotu kapely Balage band, The Primitives group a Portless. Večer zakončí velký ohňostroj. Neděle se ponese ve stejném duchu, návštěvníky čeká ještě rozloučení s párou, písničkář Dan Vertígo a kapela Forked Souls. 

Celý víkend jsou v areálu připraveny také řemeslné tržiště, soutěžní aréna pro děti, chůdaři, flašinetář, výstava parních strojů, ukázky funkčních modelů amerických parních strojů, občerstvení. Mimo areál cisterciáckého kláštera nebudou chybět kolotoče, výstava vojenské techniky, prodejní výstava domácího zvířectva s bohatou tombolou, výstava modelové železnice KŽM Moldaváček v DDM Osek.

Specialitou letošních oseckých slavností je výstava Dobrodruh Karel Zeman. V galerii bývalého infocentra u kostela se připravuje jedinečná expozice pražského Muzea Karla Zemana. Interaktivní výstava Dobrodruh Karel Zeman nabídne nejen ukázky filmových kostýmů, herní prvky pro děti, průřez tvorbou světoznámého filmaře a výtvarníka, ale i prodejní a originální propagační materiál Muzea Karla Zemana. Některé speciální prvky jako praxinoskop, kostýmy a fotokoutek budou k vidění pouze během Oseckých slavností. Výstava bude zahájena vernisáží v pátek 16. srpna v 16,00 hodin a potrvá do 28. září. Otevřeno bude od úterý do soboty od 13,00 do 17,00 hodin.