e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Situace na Labi

publikováno: 13.8.2002, kategorie: Zajímavosti, autor: K.Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Labe po soutoku s Vltavou už pomalu stoupá, ovšem informace o tom, že by do Ústí nad Labem dorazila povodňovová vlna již tento večer není pravdivá. Podle informací z povodí Labe i ústeckého magistrátu zřejmě svého vrcholu dosáhne řeka až v pátek. Nicméně již dnes se na Labi evakuuje.
Krizový štáb litoměřického okresu evakuoval obyvatele obcí Křešice, Nučnice, Lounky, Černěves, Nunčičky, České Kopisty a Počaply. Největší voda tam zřejmě dorazí ve středu dopoledne. Částečně zaplavena by měla být také Roudnice nad Labem, ovšem škody by tam neměly být veliké.
Podle krizového štábu ústeckého kraje by zítra mohlo mít Labe v Ústí už 9,5 metru. Tiskový mluvčí magistrátu pak dnes večer sdělil, že ve svém maximu Labe překročí 11 metrů, a tak už ani není jasné, kam vlastně Labe až zasáhne, protože takové záplavové mapy neexistují. Dnes v 16,00 hodin začala dobrovolná evakuace obyvatel Ústí a potrvá do 20,00 hodin. Poté zřejmě budou policisté a záchranáři nutit lidi odejít ze záplavových oblastí.
"Apeluji na všechny obyvatele kraje, a zejména na ty, kteří žijí v zátopovém území, aby nepodceňovali povodňovou vlnu. Evakuace je na Litoměřicku podle mých prvních zjištění problém," konstatoval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.