e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ceny energií jsou turbulentní, vsaďte na jistotu

publikováno: 8.11.2021, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ceny energií zažívají turbulentní období a správná volba dodavatele je stále složitější. Pokud přemýšlíte nad tím, jak vytápět váš dům, je třeba dobře počítat, zvažovat, kolik energie a času můžete zajištění vytápění věnovat, a také vědět, nakolik stabilní a seriózní je váš dodavatel. Centrální zásobování teplem z takového srovnání vychází velmi výhodně.

Vlastní kotelnou v domě můžete získat nezávislost a svobodu, co ale rozhodně ztratíte je komfort. Centrální zásobování teplem je bezkonkurenčně nejjednodušší možností, jak zajistit teplo a teplou vodu pro svůj dům. S dodavatelem stačí dohodnout požadované množství tepla a rozložení dodávek a on se postará o zbytek. V jedné ceně získáte kompletní službu, nestaráte se o údržbu, povinné revize, pojištění, havarijní službu. S vlastním tepelným zdrojem na sebe majitel objektu přebírá množství povinností, musí sám uzavírat smlouvy a vyjednávat s dodavateli a zajišťovat hladký provoz zařízení v domě. Víte, co budete dělat, když se zařízení rozbije na Štědrý den? Když v tuhých mrazech přestanou čerpadla stačit? Když zkrachuje váš dodavatel plynu?

Zásadním impulsem pro rozhodování o odpojení od CZT a vybudování vlastní kotelny bývá samozřejmě cena. Ve zdánlivě lákavých nabídkách, které operují s levným plynem nebo tepelnými čerpadly, obvykle chybí podstatné informace. Cena za 1 GJ plynu skutečně může být nižší, než cena za 1 GJ tepla, který platíte centrálnímu dodavateli. Ale nezapomeňte, že také musíte platit náklady na vybudování kotelny, údržbu a opravy, revize, elektřinu pro provoz, pojištění, havarijní službu... U tepelného čerpadla tak počítejte s částkou minimálně 700 Kč za GJ, přičemž s růstem ceny elektřiny tato částka rapidně stoupá. Aktuální prudce rostoucí ceny plynu již vyhnaly cenu tepla z plynové kotelny na částku kolem 980 korun za GJ.

Zdražování se v nejbližší době, vlivem rostoucí inflace, nevyhne ani CZT. V centrálních dodávkách ale získáváte jistotu velkého stabilního dodavatele, na jehož ceny bedlivě dohlíží Energetický regulační úřad, i komfort, s nímž si dnes pohodlný život ve městě spojujeme především. Přijďte se poradit.

P.I.