e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na velikonoční víkend 7 až 10. dubna

publikováno: 5.4.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý dubnový víkend je samozřejmě plný velikonočních programů. Vyrazit můžete na netradiční prohlídky zámků Stekník, Krásný Dvůr nebo Duchcov, na jarmarky a trhy na Lesné, na Novém Hradě nebo v Mostě. Přidáme i tipy pro turisty nebo zahrádkáře.

Klášterecké Velikonoce
Den plný muziky pro všechny generace, prodejní stánky s rozmanitým zbožím, dílničky, pletení pomlázek - to vše čeká návštěvníky Kulturního centra v Klášterci nad Ohří. Velikonoční oslavy se tam konají v neděli 9. dubna od 10,00 hodin.

Velikonoční jarmark
Velký velikonoční jarmark s živou hudbou se chystá v horském areálu Lesná v Krušných horách v neděli 9. dubna. Otevřeno bude od 13,00 do 16,00 hodin. Uvidíte ukázky lidové tvorby a řemesel v muzeu, připraveny jsou dílničky, pro děti velikonoční stezka, v šamotové peci se budou péct jidáše. Součástí programu je také velikonoční průvod a vynášení Morany.

Ze života Ježíše Krista
Na velikonoční neděli si můžete přijít do Mederova domu v Žatci poslechnout evangelium svatého Jana v podání ochotnického souboru za doprovodu kytary. Představení začíná 9. dubna v 16,00 a 17,00 hodin.

Výstup na Mědník
Turisté z Klášterce nad Ohří pořádají na velikonoční neděli tradiční výstup na vrch Mědník v Krušných horách. Start pochodu je v neděli 9. dubna v 8,00 hodin u zimního stadionu v Klášterci nad Ohří.

Farmářská slavnost
Ve velikonočním duchu se ponese také farmářský trh na náměstí Svobody v Žatci. Začíná v pátek 7. dubna v 8,00 hodin. Kromě nákupů od farmářů vás čeká hudební pořad na chůdách, pohádka pro děti a historický šerm. Otevřeno bude do 13,00 hodin.

Velikonoční prohlídky
Prohlídky zámecké expozice v Duchcově vás o velikonočním víkendu zavedou do svátečně vyzdobených interiérů. Dozvíte se více o symbolech a tradicích Velikonoc. Na obou hodinových prohlídkových okruzích bude přichystána soutěž pro děti. Na konci prohlídky je bude čekat odměna. Speciální prohlídky se konají od čtvrtka 6. do pondělí 10. dubna.
S velikonočními tradicemi se můžete seznámit také při speciálních prohlídkách zámku Stekník na Žatecku. V nazdobených interiérech se dozvíte nejen o osudech posledních majitelů, ale také o velikonočních zvycích. Prohlídky se konají od pátku 7. dubna do pondělí 10. dubna vždy v celou od 10,00 do 15,00 hodin.

Pohádkové Velikonoce
Velikonoce určené dětem nabídne v sobotu 8. dubna zámek Krásný Dvůr na Podbořansku. Děti čekají od 11,00, 13,00 a 14,00 hodin pohádková představení, od 10,00 do 16,00 hodin budou na nádvoří probíhat výtvarné dílny, soutěže a trhy. V interiérech zámku se konají speciální prohlídky zámku s princeznou Isabelou, první začíná v 10,30 hodin.

Velikonoce na zámku
Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku chystá na neděli 9. dubna velikonoční program s hudbou, šermíři, divadlem, kejklířem. Chybět nebude tržiště a ukázky velikonočních zvyků. Můžete také vyrazit na prohlídku velikonočně vyzdobeného zámeckého okruhu, věž bude přístupná zdarma. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Velikonoční trhy
Až do Bílé soboty 8. dubna trvají velikonoční trhy na 1. náměstí v Mostě. Na každé odpoledne je připraven kulturní program. Podrobnosti se dozvíte zde.

Po železné cestě 137
Komentovaná procházka po zaniklé železniční dráze z Křimova do Hory Svatého Šebestiána se koná sobotu 8. dubna. Projdete celou trať, podíváte se na pozůstatky železničního stavitelství s výkladem o historii provozu. Sraz je na nádraží Křímov od 10,00 hodin. Doporučena pevná obuv a pláštěnka.

Výstava na zámku
Státní zámek Ploskovice zve od 6. do 9. dubna na prodejní velikonoční výstavu v zámeckém vestibulu. Na výstavě se návštěvníci mohou těšit na ručně vyráběné dekorace s velikonočními motivy. Otevřeno bude od 10,00 do 16,00 hodin. V neděli 9. dubna pak můžete od 11,00 hodin vyrazit s dětmi do zámeckého parku hledat velikonoční vajíčka.

Tržnice Zahrady Čech
Velký jarní veletrh pro všechny zahrádkáře a chalupáře se koná na litoměřickém výstavišti od středy 5. do neděle 9. dubna. Nabídne sortiment jako je sadba, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, zahradní technika, zahradní nábytek, hnojiva, postřiky, potraviny, přírodní léčiva a řadu dalšího. Otevřeno vždy od 9,00 do 17,00 hodin.

Valečský velikonoční špacír
Třetí ročník špacíru okolím Valče se uskuteční v sobotu 8. dubna. Tentokrát vyrazíte směr Šibeniční vrch. Sraz je v 10,00 hodin u kavárny Prádelna v zámeckém parku. Trasa měří kolem pěti km. V Prádelně budou po celý den mapy k rozebrání pro ty, kdo nebudou chtít jít hromadně.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Státní zámek Stekník.