e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osecké děti dostaly ceny za své permoníky

publikováno: 25.3.2024, kategorie: Pro děti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Město Osek si začátkem ledna připomnělo 90. výročí katastrofy na dole Nelson III, která se řadí k největším hornickým neštěstím u nás. Do vzpomínek se zapojily také děti ze Základní školy Osek. Teď si za svou práci odnesly odměnu od Severočeských dolů.

Malí permoníci se objevili také v průvodu, který 6. ledna uctil památku zemřelých horníků z dolu Nelson III. Kromě toho se děti pod vedením svých učitelů pustily do výroby permoníků, symbolizujících staré hornické zvyky a řemeslo. S jejich výtvory se mohli seznámit návštěvníci výstavy k hornické historii, uspořádané ve vstupním areálu cisterciáckého kláštera.

osek_permonici.jpg"Musím říct, vyrobení permoníci překonali veškerá očekávání, proto jsem se dohodl s vedením Severočeských dolů na předání darů pro ty nejlepší," řekl starosta Oseka Václav Krtek. Stalo se tak minulý týden v tělocvičně osecké základní školy za přítomnosti ostatních dětí z prvního stupně. Všechny děti, které se do výroby zapojily, si odnesly ceny od organizace FrýTajm a Severočeských dolů a na tři nejlepší ještě čekaly speciální odměny. "Jsme moc rádi, že osecká radnice se snaží udržovat hornické tradice v povědomí obyvatel města. A nejlepší je začínat u těch nejmenších," uvedl tiskový mluvčí důlní společnosti Lukáš Kopecký, který dětem ceny přivezl.

V současné době jsou permoníci k vidění v novém turistickém a informační centru v prostorách kulturního domu Stropník. Následně by se měly figurky stát součástí expozice Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech.