e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec je poprvé Historickým městem roku

publikováno: 23.4.2024, kategorie: Památky, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Město Žatec se stalo vítězem prestižní soutěže Historické město roku 2023, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Žatec se jako osminásobný vítěz soutěže o krajské historické město stal vítězem celostátního kola poprvé.

Už v minulých letech byl ale dvakrát v užším finále, když se umístil na 2. až 3. místě. V roce 2021 při vítězství Havlíčkova Brodu a loni při titulování Vysokého Mýta. „Je to pro mne i naše krásné město velká čest,“ komentoval na pódiu společenského centra Křižovatka v pražském kostele sv. Anny vítězství v uznávané soutěži starosta Žatce Radim Laibl.

Cenu Historické město roku dostává už třicet let sídlo, které je odborníky vybrané jako nejlepší při realizaci Programu regenerace Městských památkových rezervací a Městských památkových zón. Žatec se stal vítězem v jubilejním roce, kdy Program regenerace slaví 30 let své existence. Na druhém až třetím místě této soutěže byla vyhlášena města Jablonec nad Nisou a Moravské Budějovice.

Vítěz celostátního kola získává nejen prestižní ocenění, ale také finanční odměnu 1 milion Kč. K tomu patří také odměna 100 tisíc Kč pro výherce krajského kola v Ústeckém kraji.

Žatec je během třicetileté existence soutěže čtvrtým vítězem z Ústeckého kraje. Těmi předchozími byly v roce 1996 Kadaň, v roce 1999 Klášterec nad Ohří a v roce 2006 Česká Kamenice. Pro královské město Žatec jde o další významný úspěch poté, co byl loni zapsán v rámci nominace města a okolní chmelařské krajiny na Seznam světového dědictví UNESCO.