e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. dubna

publikováno: 17.4.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Čeká nás víkend plný vína - ochutnávat můžete na Benediktu v Mostě, na zámku Červený Hrádek nebo v Třebívlicích. V Březně zase můžete ochutnat keltskou kuchyni a v Mostě farmářské produkty.

Svátek ovcí a ohňů
V sobotu 20. dubna můžete oslavit v Archeoskanzenu v Březně u Loun Beltain - svátek ovcí a ohňů. Uvidíte ukázky laténské kultury - módu, výzbroj, předměty denní potřeby a ukázky keltských řemesel. Připravena je přednáška o domestikaci zvířat v době železné, tavba a lití bronzu, pálení dřevěného uhlí, workshop, kde se naučíte rozdělávat oheň pomocí ocílky a pazourku či mlít mouku pomocí keltského mlýna. Chybět nebudou ukázky kuchyně a občerstvení. Otevřeno je od 10,00 do 16,00 hodin.

Veletrh Dům a zahrada
Velká výstava pro zahradní nadšence bude otevřena od čtvrtka 18. do neděle 21. dubna otevřena na Výstavišti v Lounech. Kromě nejrůznějších potřeb pro zahradu a rostlin nabídne i stavební materiály a potřeby pro bydlení.

Dny vína
Na mosteckém Benediktu bude možné ve čtvrtek a pátek ochutnávat vína špičkových vinařství z Čech a Moravy i vína zahraniční. K tomu vám zahraje cimbálovka a můžete soutěžit o ceny. Otevřeno je po oba dny od 15,00 do 20,30 hodin.

Festival vína
Prezentace českých a moravských vinařství, doplněná kulturním programem, odstartuje turistickou sezónu na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Festival vína začíná ve 13,00 hodin a kromě ochutnávek vás čeká vystoupení cimbálové muziku Kaňúr, Ocho Ríos a DJ Václav Klema. Vstup je zdarma, degustační sklenička 120 korun.

Jarní košt
Další příležitost ochutnat, tentokrát pouze česká vína z Litoměřicka, Chomutovska, Mostecka, Roudnicka a Mělnicka, bude v sobotu 20. dubna v Třebívlicích ve vinařství. Otevřeno bude od 12,00 do 20,00 hodin, vstupné 100 Kč.

Farmářské trhy
Velké farmářské trhy se chystají na pátek 19. dubna do Mostu. Kromě prodeje zboží od potravin po ručně vyráběné produkty se můžete těšit i na zábavu pro děti, workshopy, jízdy na kni a hudbu. Hrát budou děti ze ZUŠ, Tadeáš Jezbera nebo Trificus. Trhy začínají v 9,00 hodin.

SWAP v Teplicích
Výměnný festival věcí s příběhem se koná v neděli 21. dubna od 11,00 hodin s Sokolovně Trnovany v Teplicích. Odložte nepotřebné věci a vezměte si, co potřebujete. Vstupné je 100 Kč.

Malý rockový Most
Rokáč Vinohrady v Mostě pořádá v pátek 19. dubna hudební festival s kapelami Cumbal, Deviant a Trilobit Rock. Začátek v osm večer, vstup 150 Kč.

Za jarními houbami
S chomutovským muzeem  můžete vyrazit v sobotu i neděli 20. a 21. dubna jarní mykologickou vycházku do okolí Chomutova. Sraz v 9,0 hodin v Blatenské ulici v Chomutově na zastávce MHD Zátiší č. 308.

Tour de Prty a špacír
V sobotu 20. dubna můžete vyrazit na cyklistickou vyjížďku Tour de Prty, tedy myšleno Postoloprty. Start je od 9,00 do 11,00 hodin od infocentra, cíl tamtéž. Připraveny jsou dvě delší trasy na 22,5 a 27,5 km, dětská měří 9 km. Pro pěší je pak připraven Prtský špacír, který startuje ve stejný čas na stejném místě. Dětská trasa okolím měří 8 km a součástí je zábava na statku Vrbice. Pro zdatnější turisty je připravena trasa 20 km. Na delší trasách je možná prohlídka zámku Stekník zdarma.

Offroadtrial
Mistrovství ČR a SR v Offroad trialu se bude konat o víkendu 20. a 21. dubna v Bezděkově u Žatce. Závodníky čeká podle předpovědi počasí zřejmě pěkně bahnitý terén, plný muld a děr. V pátek 19. dubna se terénní auta představí na žateckém náměstí. Více se dozvíte v článku U Žatce budou o víkendu závodit offroady.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: iStock.