e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na vánoční víkend 22. až 26. prosince

publikováno: 20.12.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jak strávit zajímavý Štědrý den? Můžete se vydat na výlet do Krušných hor, svátečním vlakem Opárenským údolím, poslechnout si Rybovu mši, podívat na příběh o zrození Ježíše nebo si dát svařák na trzích. Nabídneme i tipy na další vánoční dny.

Vánoční troubení 
Chrám chmele a piva v Žatci zakončí rok vánočním troubením koled z majáku, opět v podání Žateckých trubačů, a to na Štědrý den od 18,00 hodin.

Po stopách Ježíška
Spolek Po stopách Davida se tentokrát vydá na vánoční výlet po Ježíškových stopách. Sraz je na Štědrý den v 9,00 hodin na Mariánském náměstí v Krupce, odkud vyrazíte k dolní stanici lanové dráhy. V rámci Tradiční vánoční jízdy lanovkou je možné zdarma vyjet na vrchol Komáří vížky. Odtud se vydáte přes lyžařský areál a startoviště paraglidistů zpět do Krupky. S sebou můžete přinést na ochutnání vánoční cukroví či nějaký ten vánoční likér.

Zimní slunovrat
Spolek Živé Krušnohoří zve na oslavu zimního slunovratu do Zaječic u Vrskmaně na náves. Slavnost začíná v pátek 22. prosince v 17,30 hodin a nabídne oslavu Vánoc trochu jinak. Vezměte si s sebou svíčky k položení ke křížku. K občerstvení budou buřty a svařák z kotlíku.

Svátečním vlakem
Sváteční jízdy Oparenského expresu z Litoměřic se chystají ve dnech 23. až 26. prosince a následně od 30. prosince do 1. ledna 2024. Vlak jede  na trase Litoměřice horní nádraží – Lovosice – Chotiměř a zpět. Průvodčí nabídnout ve vlaku čaj nebo svařák. Odjezdy z Litoměřic jsou v 9:14, 11:14, 13:14 a 15:14, z Chotiměře v 10:08, 12:08, 14:08 a 16:08.

Vánoční koncerty
Tradiční Česká mše vánoční J. J. Ryby zazní v úterý 26. prosince v 9,00 hodin v Bazilice Panny Marie Bolestné v Krupce při Mši svaté. Účinkují: Bohosudovský sbor, Čeští komorní pěvci, Západočeská Symfonieta sv. Cecílie, sólisté z pražských operních domů, za varhany usedne Václav Krahulík, diriguje Miloš Bok.
Tuto zpívaný mši si můžete vyslechnout také na Štědrý den o půlnoci v kostele svatého Ignáce v Chomutově. Koncertuje chomutovský smíšený pěvecký sbor Hlahol a Komorní orchestr města Chomutova.
Sváteční varhanní koncert se koná v úterý 26. prosince od 16,00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

Živý betlém
Vánoční představení se bude konat na Dómském náměstí v Litoměřicích v pátek 22. prosince v 15,00 hodin. Program zahájí krátký průvod se zvířátky, který se vydá z Dómského náměstí za hvězdou směrem k hospici a k domovu pro seniory a zpět. Poté se u Betlémské stáje na Dómském náměstí odehraje příběh narození Ježíše Krista. Můžete si společně zazpívat, vyzvednou si Betlémské světlo a dát si občerstvení nebo koupit dárky.

Živý betlém 2
Tradičním místem, kde se koná živý betlém, je zámek Červený Hrádek. Průvod k Ježíškovi bude na Štědrý den vycházet každou celou hodinu od 10,00 do 15,00 hodin.

Živý betlém 3
Závěr Chomutovských Vánoc v městském parku zpříjemní na Štědrý den živý betlém v podání agentury Jaroslava Stejného. Příběh o Ježíškovi mohou lidé zhlédnout v parku od 11,00 do 15,00 hodin.

Vánoce v kostele
V prázdném kostele Zvěstování Panny Marie na náměstí Republiky v Duchcově ožije na Štědrý den příběh o narození Ježíška. Představení Divadla M začíná ve 22,00 hodin.

Vánoční trhy
Poslední drobné dárky nebo setkání s přáteli nad svařákem nabízí několik vánočních trhů. Do soboty 23. prosince je otevřen chomutovský v městském parku, kde najdete i ledovou arénu. 
Do soboty trvají také trhy na náměstí Míru v Litvínově, kde si můžete v sobotu od 16,00 hodin vyzvednout Betlémské světlo.
Vánoční stánky jsou k dispozici také na náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově, a to od 15,00 do 19,00 hodin, zavřeno mají jen 25. prosince a 1. ledna.
Vánoční trh na 1. náměstí v Mostě je otevřen až do 31. prosince. V sobotu (od 16,00 hodin) i neděli (od 13,00 hodin) bude na náměstí k dispozici Betlémské světlo.
Vánoční program s trhy u teplické kolonády trvá až do Štědrého dne. V pátek i sobotu začíná zábavný program od 15,00 hodin, na Štědrý den si můžete přijít od 10,00 hodin zazpívat vánoční písně a koledy.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Pixabay.